Lemon curd

Lemon curd – Måske har du aldrig smagt lemon curd før, eller ved hvad det er, for det er et ikke særligt dansk produkt. Men enhver englænder ved helt sikkert, hvad det er, for det er et must til ethvert engelsk te-selskab. Du kan faktisk købe lemon curd i nogle få danske supermarkeder, men du kan også lave det selv efter opskriften, som du får herunder.

.

Lemon curd har en konsistens lidt henad en mellemting mellem marmelade og creme. Englænderne spiser det på nybagte scones, men det smager også perfekt – faktisk endnu bedre end på scones – i en croissant.

Lemon curd – opskrift

Det er ikke svært at lave citronsmørret, men det tager lidt tid og tålmodighed, for du skal være lidt påpasselig med varmen og lidt ihærdig med piske-armen, for at æggene ikke skal blive grynede.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 25 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 50 g smør
  • 3 økologiske citroner
  • 2 æg
  • 110 g sukker

Sådan gør du

  • Skær smørret i tynde skiver
  • Skyl citronerne – eller i hvert fald den ene – og riv det gule af skallen af halvdelen af den
  • Pres alle citronerne, og kom saften i en kasserolle eller lille gryde sammen med æg og sukker.
  • Tænd på medium varme under gryden, og pisk, imens blandingen bliver varm. Bliv ved til blandingen har fået så meget varme, at den kan smelte smørret (ca. 70° C). Men husk, den må ikke koge, for så er det, at æggene bliver grynede.
  • Tilsæt smørret og revet citronskal, og bliv ved med at piske.
  • Tag gryden af varmen, når cremen begynder at tykne.
  • Hæld cremen på et skoldet glas. Kan du ikke lide, der er citronskal i, så hæld cremen igennem en sigte.

Cremen kan holde sig i køleskabet i op til en måned.

    Lemon curd i bagværk

    Citroncremen/-smørret smager også godt i kager. F.eks. i muffins eller i en tærte. Køb eller lav f.eks. en tærtebund af mørdej. For en tærteform med dejen, og bag den i 20-25 minutter ved 200° C. Smør dejen med smeltet chokolade, lad det stivne, og kom derefter et godt lag lemon curd på. Fordel friske bær eller høvlet chokolade ovenpå.

    Lemon curd med husblas

    Hvil du vil have en lidt stivere creme, skal du prøve at lave den med husblas. Du skal bruge to blade husblas til ovenstående opskrift.

    1. Læg husblassen i blød i så meget koldt vand, at det dækker.
    2. Kog citronsaft, citronskal og 80 g sukker op i en gryde.
    3. Rør æg og de sidste 30 g sukker sammen til en æggesnaps i en stor skål.
    4. Hæld halvdelen af den kogende citronsaft ned til æggesnapsen, mens du pisker.
    5. Hæld blandingen tilbage i gryden, stadig mens du pisker.
    6. Vrid husblassen fri for vand, og tilsæt den, mens du rører, så den smelter.
    7. Varm blandingen op under omrøring til ca. 70° C, og til den tykner.
    8. Tilsæt smørret, og lad det smelte.
    9. Afkøl cremen, til den er ca. 30° C, og fordel den derefter på tærtebunden.
    10. Sæt tærten i køleskabet til næste dag.

    Andre opskrifter

    Hvis du er vild med vores lemon curd, er du måske også til marmelader. Vi kan varmt anbefalde vores opskrifter på rarbarbermamelade, hybenmarmelade, jordærmarmelade og blommemarmelade.

    Denne tekst blev sidst opdateret den 13. maj 2020 7:22

    Pernille