Nu har jeg jo rødder i den mønske muld. Derfor kan jeg ikke helt komme uden om mønske klejner. De er ikke sløjfeformede, men har form som et parallelogram, som bliver til en luftig pude, når de koges. Når du spiser mønske klejner, prikker du et hul med fingeren og fylder gelé – gerne stikkelsbærgelé – i hulrummet.
Det var i hvert fald sådan de mønske klejner så ud i mit barndomshjem, og sådan vi spiste dem.
Ælt æg, fløde og eddike ind i dejen, til den er nogenlunde fast.
Lad dejen hvile koldt en times tid.
Rul dejen meget tyndt ud.
Skær dejen ud i skrå strimler – helst med en klejnespore – og derefter på skrå den anden vej, så stykkerne bliver som ruderne på et spillekort – parallelogrammer.(Lige nedenfor er der en lille video, hvor du kan se hvordan det du gør det:)
https://www.youtube.com/watch?v=h-nuqUl819o
Opvarm palminen (fyld kun gryden halvt op), og kog klejnerne et par stykker eller tre ad gangen, til de hæver op, og er gyldne.
Læg dem på fedtsugende papir, og gentag, til alle klejner er kogt.