And på grill

Du tænker måske, at and på grill hører julen til. Det gør det også, men ikke kun. Du kan variere fyldet, så det ikke bliver så ”julet”. Så i stedet for at komme æbler og svesker ind i anden, kan du – som herunder – vælge f.eks. pærer, citron og timian. Det afhænger selvfølgelig også af tilbehøret, du serverer.

Hvis du griller andestegen til jul, hvor det er bidende koldt – måske endda frostvejr – skal du afpasse tiden efter det. Det kan tage op til en times tid længere at grille, når temperaturen er lav. Og det kan også blive nødvendigt at efterfylde med briketter undervejs.

and på grill

And på grill

Til jul kan du servere traditionelt tilbehør til den grillede and – rødkål, brunede kartofler og en god andesovs. Resten af året kan du gå efter årstiden grøntsager samt lidt surt. Om sommeren smager det f.eks. godt med rysteribs eller en god sommersalat til.
0 fra 0 stemmer
Ret: Grill, Hovedret
Køkken: Dansk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 3 timer
Samlet tid: 3 timer 30 minutter
Sværhedsgrad: Men
Antal: 4 personer
Kalorier: 350kcal

Ingredienser

  • 1 and 3-3½ kg
  • 50 g smeltet smør
  • Salt og peber

Fyld 1 – julevariant

  • 2-3 madæbler
  • 150 g svesker uden sten

Fyld 2 – variant til resten af året

  • 2 pærer
  • 1 økologisk appelsin eller citron
  • 1 bdt. timian eller persille

Sådan gør du

  • Tænd op i din grill, så du har en trezonegrill med indirekte varme.
  • Sæt en foliebakke eller bradepande med vand i i bunden, og læg en rist over.
  • Fjern evt. rester af indmad.
  • Fjern fjerrester, og skær andegump og vingespidserne af. Vingespidserne kan du evt. sammen med indmad og hals bruge i sovsen.
  • Skyl anden ud- og indvendigt.
  • Dup den tør med køkkenrullepapir eller et rent viskestykke.
  • Skær et ca. 5 cm langt snit mellem vinger og ryg, så fedtet kan løbe fra.
  • Prik huller i brystet med en gaffel.
  • Gnid anden med salt og peber ud- og indvendigt.
  • Skræl æbler eller pærer, skær dem i både, fjern kernehuset, og skær frugtkødet i mindre stykker.
  • Skyl timian/persille og citron/appelsin (hvis du har valgt variant 2), og skær citronen/appelsinen i mindre stykker.
  • Kom fyldet ind i anden, og luk med et par kødnåle.
  • Pensl anden med smeltet smør.
  • Læg anden på ryggen på risten over foliebakken, åbn for spjældene, og læg grilllåget på.
  • Anden skal grilles ca. 40 minutter pr. kilo. Kernetemperaturen i brystkødet skal være på mellem 65 og 75° C – afhængig af, hvor gennemstegt du vil have det.
  • Lad anden hvile i 15-20 minutter, før du parterer den.

Noter

Tip: Laver du and på grillen til jul, så undlad at tage låget af grillen for tit for at kigge til anden. På den måde undgår du, at grillen taber en masse nyttig varme.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 350kcal | Kulhydrat: 54g | Protein: 5g | Fedt: 15g | Mættet fedt: 4g | Kolesterol: 14mg | Natrium: 268mg | Kalium: 583mg | Fiber: 8g | Sukker: 35g | Vitamin C: 26mg | Calcium: 46mg | Jern: 1mg

Har du et rotisseri, kan du med fordel bruge det, når du skal grille and. Snør anden med fyld godt op, så fyldet bliver i anden. Så kan du også stikke timiankviste ind under snoren, så du får et dejligt krydret skind.

Sæt anden på spyddet, og stram gaflerne fast. Sæt spyddet i rotisseriets motor, læg låget på grillen, og tænd for rotisseriets motor.

x