Paratha – Et fladbrød eller en pandekage er nok den bedste betegnelse, jeg kan bruge til at forklare, hvad en den her ret egentlig er. Paratha stammer fra det indiske subkontinent og er udbredt i hele Pakistan, Indien og Myanmar. Når folk søger på pakistansk brød er det som regel det her. ’Paratha’ er en sammentrækning af ordene ’parat’ og ’atta’, som skulle betyde ’lag af kogt dej’, hvor dejen bliver lagdelt ved at blive foldet med olie eller ghee (klaret smør) – lidt ligesom butterdej.
Denne slags fladbrød her spises til morgenmad eller til teen med smør på.
Paratha opskrift
Paratha – opskrift
Ingredienser
- 200 g hvedemel
- ½ tsk. salt
- 4 spsk. olie
- 1 dl lun vand
- Smør til stegning
Sådan gør du
- Bland mel, salt og olie.
- Tilsæt vandet ad flere gange, indtil du har en fast dej.
- Ælt dejen grundigt.
- Del dejen i 10 stykker af samme størrelse.
- Rul stykkerne runde og flade.
- Smelt lidt smør på en varm pande, og steg hver paratha på begge sider ved medium varme, til de er gyldne.
Nutrition
Servering
Du kan enten servere parathas til middagsretten, eller du kan komme lidt fyld på og folde dem to gange omkring fyldet, så du får en trekantet variant.
En anden måde at servere parathas på, er ved at lægge brødene sammen to og to om fyldet og derefter stege den fyldte paratha i smørret på begge sider, til de er gyldne. Men får du lavet dem for tynde og for tunge, er de svære at håndtere. Til sidst kan de halveres – ellers får du kun 5 parathas ud af det.
Du kan holde parathas varme i ovnen eller opvarme dem i ovnen, hvis du skal lave mange. Personligt syntes jeg det her er et godt alternativ til amerikanske pandekager og andre noget mere tunge retter i en brunch, men det kan i en dansk sammenhæng også bruges til aftensmaden i stedet for naanbrød eller chapati.
2 Responses
Jeg har aldrig før smag Paratha og det er da vist en kæmpe fejl, for det ser virkelig lækkert ud! Tror jeg skal have dem med fyld i aften. Tak for inspirationen.
Hej Mia
Tak for din søde kommentar 🙂 Glæd dig – de er super lækre!