Paratha – Et fladbrød eller en pandekage er nok den bedste betegnelse, jeg kan bruge til at forklare, hvad en den her ret egentlig er. Paratha stammer fra det indiske subkontinent og er udbredt i hele Pakistan, Indien og Myanmar.

’Paratha’ er en sammentrækning af ordene ’parat’ og ’atta’, som skulle betyde ’lag af kogt dej’, hvor dejen bliver lagdelt ved at blive foldet med olie eller ghee (klaret smør) – lidt ligesom butterdej.

paratha

Denne slags fladbrød her spises til morgenmad eller til teen med smør på.

Paratha – opskrift

Men der findes også en anden slags paratha. Fyldt paratha. Den er som regel ikke lagdelt. Det mest almindelige fyld er krydret kartoffelmos, men også grøntsagsretter, currys eller dhal kan serveres sammen med parathas.

Ingredienser til 10 stykker

  • 200 g hvedemel
  • ½ tsk. salt
  • 4 spsk. olie
  • 1 dl lun vand
  • Smør til stegning

Sådan laver du paratha

  1. Bland mel, salt og olie.
  2. Tilsæt vandet ad flere gange, indtil du har en fast dej.
  3. Ælt dejen grundigt.
  4. Del dejen i 10 stykker af samme størrelse.
  5. Rul stykkerne runde og flade.
  6. Smelt lidt smør på en varm pande, og steg hver paratha på begge sider ved medium varme, til de er gyldne.

Du kan enten servere parathas til middagsretten, eller du kan komme lidt fyld på og folde dem to gange omkring fyldet, så du får en trekantet variant.

En anden måde at servere parathas på, er ved at lægge brødene sammen to og to om fyldet og derefter stege den fyldte paratha i smørret på begge sider, til de er gyldne. Men får du lavet dem for tynde og for tunge, er de svære at håndtere. Til sidst kan de halveres – ellers får du kun 5 parathas ud af det.

Du kan holde parathas varme i ovnen eller opvarme dem i ovnen, hvis du skal lave mange. Personligt syntes jeg det her er et godt alternativ til amerikanske pandekager og andre noget mere tunge retter i en brunch, men det kan i en dansk sammenhæng også bruges til aftensmaden i stedet for naanbrød eller chapati.

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 15 minutter

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Paratha
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)