Manhattan – en New York-klassiker 

Sidst opdateret: 9. januar 2023
Gå til opskrift Udskriv
Madskribent Laust Kehlet

Manhattan er en cocktail baseret på whiskey, sød vermouth og en bitter. Det er en af de klassiske cocktails, som kan dateres helt tilbage til 1800-tallets USA. Servér cocktailen på traditionel vis i et martiniglas for at give den det rette look. 

Manhattan drink

Manhattan opskrift

5 fra 1 stemme
Ret: Cocktails
Antal: 1 person(er)
Kalorier: 16kcal
Forfatter: Laust Kehlet

Ingredienser

  • 5 cl Bourbon
  • 2 cl Sød vermouth
  • 1-2 dash Angostura bitter Ca. 10-20 dråber
  • Isterninger

Sådan gør du

  • Hæld alle ingredienserne i et stort glas med is og rør godt rundt med en barske indtil væsken er nedkølet.
  • Si over i et koldt martiniglas uden isterninger, pynt med et cocktailbær enten på pind eller i bunden af glasset og servér.

Nutrition

Kalorier: 16kcal | Kulhydrat: 0.5g | Natrium: 0.1mg | Kalium: 0.1mg | Sukker: 0.1g

Tips til din Manhattan

Det er vigtigt, at du har det rette udstyr til at lave din Manhattan. Du har brug for et glas, du kan blande din cocktail i: Et såkaldt mixing glass. En god barske, en jigger, som du opmåler ingredienserne i og en strainer 

Det er vigtigt, at du bruger en amerikansk whiskey, og gerne en bourbon i din cocktail, da den har et højt indhold af søde majs, som ikke brænder for kraftigt på tungen. Det giver simpelthen cocktailen en mere afbalanceret, blød og rund smag. 

Vermouth har i mange år været svært at opstøve i andre udgaver end den klassiske røde Martini, men efterhånden er Vermouth blevet populært, så derfor er der kommet flere forskellige versioner på markedet. 

Der findes primært to hovedkategorier inden for vermouth, som er den søde røde og den tørre hvide. Læser du gamle cocktailbøger, så vil de blive kaldt “italiensk” eller “fransk” vermouth. I en Manhattan skal du bruge den italienske – altså den søde, for ellers bliver cocktailen alt for tør og bitter. Husk, at din vermouth skal i køleskabet, hvor den kan holde i cirka 2 måneder. 

Manhattans historie

Der er en del uenigheder om, hvor og hvornår cocktailen blev opfundet. Nogle påstår, at drinken blev opfundet i midt 1870’erne på hotellet The Manhattan Club i New York af Lain Marhall til et fest arrangeret af Winston Churchills mor, Jennie Jerome, til ære for den daværende præsidentkandidat – festen gjorde cocktailen så populær, at folk begyndte at bede om “the Manhattan cocktail”. Det viste sig sidenhen, at Jennie Jerome var i Frankrig og gravid med Winston Churchill på det tidspunkt, så historien passer faktisk slet ikke. The Manhattan Club hævder dog stadig i dag, at cocktailen er opfundet der. Cocktailens oprindelse er altså omgærdet af mystik, og det eneste, man med sikkerhed ved, er at The Manhattan er opfundet på Manhattan i slutningen af 1800-tallet. 

Eksperimentér med forskellige likører i din Manhattan

Hvis du er vild med frugtlikører, så eksperimenter med at tilføj et skvæt eller to i din cocktail. Du kan for eksempel tilføje appelsinlikør eller kirsebærlikør, som vil gøre din cocktail en smule sødere og mere frugtig.

Cocktail Company cocktailpakke: https://cocktailcompany.dk/product/manhattan-cocktailpakke/

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Temaartikler fra HurtigMums

Tilmeld nyhedsbrev

Deltag i december måneds lodtrækning til gavekort på 1000 kroner til Butik TusindTanker.dk

Når du udfylder formularen, giver du samtykke til at modtage markedsføringsmateriale fra HurtigMums.dk. Du kan altid afmelde dig igen. Privatlivspoltik.