Oksecuvette

Oksecuvetten er prinsen, hvis okseculotten er kongen. Oksecuvetten er ikke helt så fin, men til gengæld heller ikke lige så dyr. Hvor culotten er et ”rent” stykke kød, indeholder cuvetten sener, men den kan sagtens blive en lækker, saftig og mør steg alligevel, og det bliver den, hvis du følger opskriften herunder.

Du kan servere oksecuvetten med samme tilbehør, som du serverer en gammeldags oksesteg, eller du kan servere den med bagt kartoffelmos, asparges med bacon og en god sovs.

Oksecuvette

Cuvetten skal steges i et helt stykke, hvis du vil være sikker på et mørt resultat. Endnu mere sikker på et mørt resultat bliver du, hvis du langtidssteger den, som i opskriften her.
0 fra 0 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret, Oksekød
Køkken: Dansk
Forb. tid: 50 minutter
Tilb. tid: 2 timer 15 minutter
Samlet tid: 3 timer 5 minutter
Sværhedsgrad: middel
Antal: 4 personer
Kalorier: 115kcal

Ingredienser

  • 1 oksecuvette ca. 1 kg
  • 1 spsk. brun farin
  • 2 tsk. fint salt
  • 6 fed hvidløg
  • 1 spsk. tørret rosmarin frisk kan også bruges
  • ½ dl olivenolie
  • Smør til bruning – ca. 20-30 g
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Start med enten at skære fedtkanten oven på cuvetten af eller at skære den i rudemønster med en skarp kniv.
  • Bland farin og salt, og gnid stegen – ikke fedtkanten – grundigt ind i det, og lad den trække i ca. ½ times tid.
  • Pil imens hvidløgene, og hak dem fint – skyl og hak evt. også den friske rosmarin.
  • Bland hvidløg og rosmarin i olien, og lad det trække, indtil det skal bruges.
  • Tænd ovnen på 70° C varmluft.
  • Brun smørret ved jævn temperatur på en stegepande, og brun cuvetten af, så den får stegeskorpe på alle sider.
  • Gnid den brunede steg ind i oliemarinaden – ikke fedtlaget, hvis du har beholdt det på.
  • Læg cuvetten i et ildfast fad, drys med lidt salt og peber, og sæt stegen i ovnen i ca. 2 timer afhængig af tykkelse, og hvor stegt du ønsker, den skal være.
  • Tag stegen ud af ovnen, og lad den hvile tildækket i ca. 10-15 minutter, før den skæres ud i tynde skiver.

Noter

Tip: Stegetermometret skal vise 52° C, for en rød steg, 57° C for en rosa steg, og 62° C for en gennemstegt steg.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 115kcal | Kulhydrat: 1g | Protein: 1g | Fedt: 13g | Mættet fedt: 2g | Natrium: 194mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 6mg | Jern: 1mg

Serveringsforslag: Oksecuvetten er på billedet serveret med råstegte kartofler, stegte squash i tykke skiver og stegt fennikel i tynde skiver. Start med kartoflerne, de skal have et kvarters tid. Derefter lægges squashskiverne på, de skal have 10 minutters tid. Til sidst lægge fennikelskiverne på i ca. 6-7 minutter. Alt afhængig af, selvfølgelig, hvor meget bid, du ønsker grøntsagerne skal have. Alt skal vendes, når halvdelen af stegetiden er gået.

Du kan stege i olie eller i smør/margarine eller en blanding af olie og smør/margarine.

Oksecuvette i ovn – uden langtidsstegning

Har du ikke tid til at rubbe, brune, marinere og langtidsstege, kan du brune stegen af i ovnen ved 225° C i ca. 10-15 minutter. Herefter skruer du ned til 160° C, og steger cuvetten færdig. Det tager ca. 25-30 minutter. Til sidst skal stegen hvile i ca. 10-15 minutter før udskæring. Alt i alt ca. 1 time.

Denne tekst blev sidst opdateret den 24. juni 2020 16:08

Mark Jensen