Matoke er en slags afrikansk banan – nærmere betegnet fra Sydvestuganda. Den er ikke som de bananer, vi normalt har liggende i frugtkurven. De er nemlig kortere og bruges hovedsageligt umoden og grøn til madlavning.
De kan enten bruges kogte og mosede – som de ofte gør i Uganda – eller skåret i mindre stykker og kogt. Når de er kogt, bliver de møre som kartofler og ændrer farve til gul.
De kan faktisk godt spises uden tilberedning, hvis de får lov at blive modne, men det gør de sjældent i de afrikanske lande. Skal du have fat i matokes, skal du finde en afrikansk købmand, der også sælger grøntsager og frugt.
Få endnu mere lækker inspiration til maden af vores gode venner fra Gastrofun
Matoke med kylling
Ingredienser
- 1 kylling
- 5-10 umodne matokes – eller flere eller færre afhængig af størrelse og sult
- 1 stort løg
- 4 tomater
- 1 fed hvidløg
- Olie til stegning
- 1 tsk. revet ingefær
- 2½ dl vand
- 1 hønsebouillonterning
- Salt
Sådan gør du
- Kog kyllingen i letsaltet vand, til den er gennemkogt – ca. 40-45 minutter.
- Skræl imens bananerne, og skær dem i to, tre eller fire dele.
- Pil løget, og skær det i tern.
- Skyl tomaterne, skær dem i mindre stykker, og drys dem med lidt salt.
- Pil hvidløget, og hak det fint.
- Varm lidt olie i en stor sauterpande, og svits løgene, til de er klare.
- Tilsæt hvidløg og ingefær, og lad det svitse lidt med.
- Tilsæt tomater, bananer, vand og bouillonterning.
- Skru ned for varmen, og lad det simre, til bananerne er møre, og vandet næsten er fordampet – det tager ca. 10-15 minutter.
- Smag til med salt, og servér med den kogte kylling.
Nutrition
Sådan skræller du en matoke
En matoke er hård i skrællen og derfor ikke så nem at knække spidsen af, ligesom du gør med en ”almindelig” banan.
Skær i stedet begge ender af bananen, og skræl den på langs på samme måde, som du skræller en kartoffel med en urtekniv, ikke en kartoffelskrællekniv.