Lakridsmandler – Jeg ÆÆÆLSKER lakrids. Så meget, at dem jeg kender, nogle gange giver mig lakrids i gave til fødselsdag eller mors dag. Og det er en kærkommen gave. Selvom jeg selvfølgelig har mine favoritter, elsker jeg stort set alle former for lakrids. Derfor er jeg også vild med lakrids i maden, i kager og dessert og som snacks.

Disse mandler er kogt i letsaltet lakridsvand og er tørret efterfølgende. De er superlette og hurtige at lave, hvis du står og mangler en lækker snack. Om de er sunde … hmm … de er i hvert fald sundere end chips og sukkerholdigt slik.

Lakridsmandler

Det er med lakrids som med salt – du skal dosere med omtanke. Nogle kan lide meget salt i maden, andre ikke så meget. Sådan er det også med lakrids. Den opskrift, du får herunder, er moderat med lakridsmængden, men prøv dig frem, og find din favoritdosering.

Antal personer:
1

Tid i alt:
25M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til lakridsmandler

  • 2 tsk. rålakridspulver – eller mere
  • 1 tsk. groft salt
  • ¾ dl vand
  • 100 g mandler – ikke smuttede

Sådan laver du lakridsmandler

  1. Tænd ovnen på 150° varmluft.
  2. Kom lakridspulver, salt og vand i en pande, og sæt den på kogepladen ved høj varme, mens du pisker.
  3. Tilsæt mandlerne, når alle lakridsklumper er væk, og saltet er opløst.
  4. Rør rundt i mandlerne hele tiden, indtil alt vandet er fordampet.
  5. Bred mandlerne ud på en bageplade beklædt med bagepapir, og sæt dem i ovnen.
  6. Bag dem i 20 minutter – eller til de er helt tørre. Vend dem, når halvdelen af tiden er gået.
  7. Lad mandlerne køle af, og servér, eller hæld dem i et glas med tætsluttende låg. Drys evt. lidt ekstra lakridspulver over mandlerne i glasset.

Er varme mandler farlige at spise

For nogle år tilbage udtalte ernæringsekspert, Benjamin Gilbert-Jespersen i DR’s udsendelse Madmagasinet, at vi skulle gå langt uden om ristede og saltede nødder og især ristede mandler, som kunne være direkte skadelige for dit helbred.

Det har ernæringsterapeut, Trine Vesteraa, senere ”glattet lidt ud” på.

Hvis du varmer mandler ved høj varme i længere tid, kan der på grund af aminosyreindholdet dannes akrylamid, som kan være kræftfremkaldende, men lakridsmandler får ikke så høj varme i så lang tid.

Der findes mange andre fødevarer, hvori der også dannes akrylamid, når de varmebehandles – f.eks. kød, franske kartofler, brød og faktisk også kaffe. Og hvor mange lakridsmandler spiser du i forhold til, hvor meget kaffe du drikker?

Krydderurter – rosmarin, basilikum med flere – menes at kunne beskytte mod de skadelige stoffer, så hvis du har lyst, kan du jo eksperimentere med at tilsætte krydderurter til dine lakridsmandler.

Hvad er rålakridspulver?

Rålakridspulver er lavet af saften fra lakridsrod. Lakridsroden er ekstremt sød i smagen – faktisk 30-50 gange sødere end almindeligt sukker.

Lakridsrodsplanten tilhører ærteplantefamilien og anses i mange lande for at være ukrudt, fordi den breder sig eksplosivt og er meget svær at komme af med.

Lakrids er de seneste år blevet meget populært til madlavning. Især i det søde køkken – til både shots, desserter og bagværk – men kan også sagtens anvendes i det salte køkken – i simreretter, til rubs og meget andet.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Lakridsmandler
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
x