Findes der noget bedre end et stykke med røget ål med røræg? Mums, det er en lækkerbisken. Den røgede ål serveres som regel på et stykke brød – det kan være rug- eller lyst brød – og med røræg til. Og jeg ved ikke, hvad det er der gør, at lige netop de to ting – ål og røræg – smager så skønt sammen, men det gør de.
Røget ål kan holde sig i ca. 5 dage på køl, hvis ikke den er vakuumpakket, så kan den holde sig i ca. 14 dage. Du kan også fryse den ned, og så kan den selvfølgelig holde sig væsentlig længere (1-3 måneder), men du kan godt risikere, at kødet bliver blødt og smattet, så jeg vil ikke anbefale det.
Opskrift på røget ål med røræg
Røget ål med røræg – opskrift
Ingredienser
Sådan gør du
- Pisk æg og mælk sammen.
- Tilsæt salt og peber.
- Smelt smørret på en pande ved medium varme, det skal ikke brune.
- Kom æggemassen på, og lad den lige tage lidt varme, så den bliver en lille smule fast i bunden, men stadig uden at brune.
- Vend rundt i æggemassen med en palet eller lignende.
- Tag panden af varmen, når æggemassen er næsten stivnet, og lad den stå et par minutter og sætte sig.
- Del imens den røgede ål i 8-12 stykker – afhængig af størrelse på ålen, og hvor mange personer der skal være til. (Se vejledning nedenfor).
- Smør 6 skiver brød med smør.
- Læg ålestykkerne på brødet og røræg ovenpå.
- Pynt med klippet purløg.
Røget ål – filetering
Når du køber en hel røget ål, er der både hoved, ben og skind på, og det skal der selvfølgelig ikke være på anretningen. Derfor skal du lige gør den klar til servering.
Sådan fileterer du en røget ål
- Skær hovedet af den, og træk forsigtigt skindet af ålen.
- Skær med en skarp kniv langs med rygbenet på begge sider. Skrab det grå fedt af, og skær ålefileterne i passende stykker.
Hjemmerøgning
Du kan selvfølgelig kaste dig ud i at røge din ål selv. Har du en røgeovn, er det nok det nemmeste. Men det kan også lade sig gøre på en grill, men det er ikke for nybegyndere. For det kan nemt mislykkes, hvis grillen bliver for varm, så smelter alt fedtet nemlig af ålen, og så bliver den tør.
Grillen må helst ikke blive over 100° C – og gerne mindre – og her kan ålen så hygge sig i et par timer eller mere afhængig af størrelse og grillens varme.
Hvis du kaster dig ud i selv at røge ål, så husk at lægge den i saltlage først i 3-10 timer afhængig af størrelse. Du skal bruge 100 g salt til 1 l vand.
Se eventuelt også vores opskrift på stegte ål.