En grydesteg er en steg stegt i gryde. Almindeligvis på komfuret, men du kan selvfølgelig også efter bruning sætte gryden i ovnen, hvis du har en gryde, der kan tåle det. Den mest almindelige udskæring at bruge til en grydesteg er nok tykkam, men andre udskæringer er også anvendelige.
Da billedet her blev taget, var det et stykke bov, der havde fået en tur i gryden, men du kan sagtens stege et stykke tykkam efter samme opskrift.
Grydesteg
Ingredienser
- 1 løg
- 2 gulerødder
- 1 porre
- 1 kg bovsteg – eller anden udskæring
- Ca. 40 g smør
- ½ l mørk øl – ikke hvidtøl men en mørk ale eller en porter
- Vand
- 1 laurbærblad
- Salt og peber
Sådan gør du
- Pil løget, og skær det i både.
- Skræl gulerødderne, og skær dem i tykke stykker.
- Fjern de yderste blade på porren, skær roden og den kedelige del af toppen af.
- Skær porren i tykke skiver.
- Skær eventuelle sener og overflødigt fedt af stegen.
- Snør den med kødsnor, hvis du synes, det er nødvendigt.
- Dup kødet tørt med køkkenrullepapir, og drys med salt og peber.
- Varm smørret i en gryde ved god varme, til det er gyldent.
- Brun stegen godt af på alle sider, så den får en god, mørk stegeskorpe.
- Kom alle grøntsager i gryden – tag evt. stegen op, hvis der ikke er plads – og lad dem svitse med et par minutter.
- Hæld øl og vand ved, så det når ca. 1/3 op omkring kødet.
- Kom laurbærblad ved.
- Bring i kog, skru ned for varmen, og lad stegen simre under låg i ca. 2 timer – vend stegen når halvdelen af tiden er gået eller et par gange mere.
- Tag stegen op af gryden, når kernetemperaturen er 80° C, og lad den hvile, mens du laver sovsen af stegeskyen.
Noter
Nutrition
Som tidligere nævnt kan du også sætte gryden i ovnen. I så fald kan du lige så godt lade den virkelig simre, som i langtidssimre. Sæt ovnen på 150° C, og lad den simre under låg i 3-3½ time. Det er punkt 13 efter første komma, at det skal ske.
Sovs til grydesteg
Du kan lave sovsen ved at blende fonden med grøntsager – husk at tage laurbærbladet op – eller du kan si grøntsagerne fra og lave en opbagt sovs af fonden. Du kan også i stedet lave en peberrodssovs til.
Tilbehør til grydesteg
Du kan servere stegen traditionelt med kogte kartofler og grøntsager og en klat ribsgele. Men du kan også servere den med broccolisalat og kartofler i ovn eller som på billedet med rodfrugtmos.