Sriracha sauce er en stærk, thailandsk eller vietnamesisk sauce, som traditionelt laves af chilipeber, eddike, hvidløg, sukker og salt. Det er en fantastisk alsidig sauce, der er god altid at have på hylden i køleskabet, hvis nogle rester skal gøres lidt mere spændende. Den er drøj, for den er stærk. Du kan købe den færdiglavet, eller du kan lave den selv, og det er faktisk ikke særlig indviklet.
Sriracha kender du måske fra supermarkedet. Det er den med hanen – eller det var det i hvert fald engang. Og du husker måske balladen for nogle år tilbage med firmaet, der står bag hanen, Huy Fong Foods, og som er den største og mest kendte producent af Sriracha. Jeg ved faktisk ikke, om de stadig producerer den. Men der findes andre producenter, som laver den, så den kan stadig købes.
Opskrift på hjemmelavet sriracha sauce
Sriracha sauce
Ingredienser
- 300 g røde jalapenos
- 6 fed hvidløg
- ½ dl æblecidereddike
- 3 spsk. tomatketchup – gerne den hjemmelavede
- 2 spsk. fiskesauce
- 1 tsk. salt
Sådan gør du
- Skyl chilipebrene, og fjern stilken.
- Del chilipebrene i mindre stykker – du skal ikke fjerne kerner og frøstok, de er med til at give en god styrke.
- Pil hvidløgsfeddene, og skær også dem i mindre stykker.
- Kom de hakkede jalapenos og hvidløg i blenderen sammen med de øvrige ingredienser, og blend, til du har en jævn og ensartet pasta.
- Hæld pastaen over i en lille gryde, bring den i kog, skru ned for varmen, og lad den simre i 10 minutter under låg.
- Hæld din nylavede Sriracha på en flaske, og opbevar den i køleskabet. Den kan holde sig i flere måneder.
Det var opskriften på sriracha sauce her kommer opskriften på sriracha mayo:
Opskrift på sriracha mayo
Sriracha mayo
Ingredienser
- 1 spsk. tomatketchup – selvfølgelig gerne en hjemmelavet
- smeltet smør ca. 10-15 g
- 2½ dl mayonnaise
- 4 spsk. vand
- ½ tsk. hvidløgspulver
- 1 knsp. paprika
- 1 tsk. sukker
- 1 knsp. cayennepeber
- 2 tsk. Sriracha
Sådan gør du
- Pisk alle ingredienserne sammen i en skål, og smag evt. til med mere Sriracha.
Sriracha mayo kan sagtens bruges til varme retter, selvom det er en kold sauce, for der skal ikke spandevis af sauce til, så de varme elementer i retten vil varme den op.
Bl.a. smager den godt til kammuslinger, kyllingespyd eller til en god bøf.