Svampesovs

svampesovs

Svampesovs med fløde – nem opskrift

Samlet tid: 30 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Sovsen her har en gylden farve, og vil du hellere have en mere brun farve, kan du give den lidt kulør. Hvilke svampe du bruger, er op til dig. Se evt. vejledningen efter opskriften.

Ingredienser

  • 1 løg
  • 250 g svampe – evt. blandede
  • 25 g smør
  • 2 spsk. balsamicoeddike
  • dl piskefløde
  • 1 dl tør hvidvin
  • 3 kviste frisk timian
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Pil løget, og hak det fint.
  • Fjern jord og snavs fra svampene, og skær dem i mindre stykker – f.eks. kvarte, hvis de har champignonstørrelse.
  • Smelt smørret i en sauterpande eller en gryde.
  • Svits løget et minuts tid, og tilsæt derefter svampene.
  • Rist videre til svampene er blevet gyldne – ca. 5 minutter.
  • Tilsæt balsamicoeddiken, og lad den koge helt ind.
  • Tilsæt fløde og hvidvin samt bladene fra timiankvistene.
  • Smag til med salt og peber, og lad sovsen simre i ca. 10-15 minutter, eller til den er kogt ind til din foretrukne tykkelse.
  • Smag igen til med salt og peber.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Lidt om vores opskrift på svampesovs med fløde

Svampesovs – Synes du maden er lidt for kedelig og hverdagsagtig, så servér en svampesovs til, så bliver den en konge eller dronning værdig. En svampesovs kan nemlig løfte alle de retter, du normalt serverer brun sovs, bearnaisesovs eller lignende til. Så giv alt fra medisterpølsen til entrecoten et ekstra pift. Friske svampe er naturligvis det bedste, og har du svampeforstand, så er det ud med kurven, og se, hvad du kan finde i skovbunden og på andre svampesteder.

Tip: Skyl ikke svampene i vand. Svampe suger vand til sig, og så er de svære at stege sprøde. Brug i stedet en pensel med hår eller et stykke køkkenrulle, og på den måde bliver det en bedre svampesovs.

Hvilke svampe skal jeg vælge?

Er du svampeekspert, så ved du sikker allerede, hvilken svamp eller svampeblanding, der er din favorit. Men har du ikke det store kendskab til svampe, kan det være svært at vide, hvilke egenskaber de forskellige svampe har. I så tilfælde skal du nok vælge at plukke din svampe hos grønthandleren på torvet eller i supermarkedets grøntafdeling.

Champignoner er selvskrevet på listen af svampe til sovsen. Se eventuelt også vores opskrift på champignonsovs med fløde her.

Markchampignoner er lidt mindre end almindelige champignoner, men kan bruges til nøjagtig det samme som champignoner – så altså også i en sovs.

Kantareller har en kraftig smag. Så ønsker du, at din sovs virkelig skal smage af svamp, så er kantarellen et godt valg, og du behøver ikke helt lige så mange, som hvis du vælger champignoner.

Karl Johan-svampe er bedst sammen med fløde. Den er derfor et rigtig godt valg til at komme i sovs.

Portobellosvampe er store og er derfor særdeles velegnede til fyldte svampe. Du kan også skære den i mindre stykker og komme den i sovsen. De bliver lækkert møre. Portobellosvampe ligger i den billige ende prismæssigt.

Andre svampe, der er knap så velegnede i sovs, er enoki, shiitake – den kan godt bruges, men er bedst i mad, der ikke skal koge for længe – og østershat.

Se også andre opskrifter på saucer her på HurtigMums for eksempel klassisk brun sovs og fransk rødvinssauce her. De kan være et godt alternativ til svampesauce.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce