Entrecote

Entrecote

Entrecote bøf

Samlet tid: 40 minutter
Ret: Hovedret
Køkken: Amerikansk
Antal: 4 personer
Kalorier: 524kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Bed slagteren skære bøfferne af oksefileten, som beskrevet ovenfor, i 1½-2 cm tykke skiver. De må gerne veje et par hundrede gram. Så har du det perfekte kød til dine bøffer eller rib eye steaks, om du vil.

Ingredienser

  • 4 bøffer
  • Olivenolie
  • 30 gr Smør
  • Frisk timian – sådan en god håndfuld
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Drys bøfferne med groft salt på begge sider, og lad dem trække 15-20 minutter på køkkenbordet – altså ikke i køleskabet.
  • Varm olien op på en stegepande.
  • Krydr bøfferne med peber, og brun dem hurtigt på begge sider.
  • Tilsæt en god klat smør og frisk timian, og steg bøfferne 2-4 minutter på hver side. Vend gerne flere gange undervejs, så kødsaften bliver i midten af bøffen.
  • Lad dem trække 5 minutter, før de serveres.

Nutrition

Kalorier: 524kcal | Kulhydrat: 1g | Protein: 46g | Fedt: 38g | Mættet fedt: 18g | Kolesterol: 154mg | Natrium: 171mg | Kalium: 606mg | Sukker: 1g | Calcium: 16mg | Jern: 4mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Lidt om vores entrecote opskrift

Du kan næsten høre det – entrecote – det må være noget luksuriøst. Noget saftigt kød med masser af smag. Men hvad er en entrecote egentlig? Hvordan og hvor længe skal den stege? Og hvad kan du servere til den? Det får du svar på i denne opskrift.

Entrecote staves faktisk entrecôte på fransk, og fransk er det. En fransk bøf. ’Mellem ribben’ betyder entre côtes. Det giver god mening. For oksebøffen skæres af den ende af højrebet, som sidder ved de første fire ribben, og som er den mest fedtmarmorerede del.

Derfor egner det sig også godt til pandestegning. Det er også den del, man kalder for højreb, og bøffen bliver da også kaldet for ”rebet”. Derudover bliver bøfferne også kaldt rib eye steaks. Kært barn mange navne.

Entrecote stegetid

Perfekt stegning af en bøf afhænger naturligvis af tykkelsen på kødet – i ovennævnte tilfælde 2 cm – og hvor stegt du ønsker den.

  • Lidt rød – 2 minutter på hver side
  • Rosa – 3 minutter på hver side
  • Gennemstegt – 4 minutter på hver side

Jeg stemmer for den rosa. Men det er jo en smagssag.

Entrecote tilbehør

Det klassiske anretning er nok at servere bøffen med pommes fritesbearnaisesovs og noget grønt af en eller anden art – ærter eller bønner. Men rustikke råstegte kartofler og gulerødder er også et godt match. Hertil kan du f.eks. servere en whiskysovs – en rigtig herreret.

Du kan se opskriften på whiskysovs længere nede på siden.

Tilbage til tilbehøret. Kartofler er i det hele taget altid godt til en god bøf eller andet stegt kød. Næsten uanset hvordan de tilberedes. Kogte, stegte eller bagte. Flødekartofler, hasselbackkartofler, brasede kartofler, pommes Anna, søde kartofler, græske kartofler, kartoffelsalat … you name it! Mulighederne er mange.

Det afhænger af anledningen, hvor overdådigt det skal være, og hvor lang tid det må tage at tilberede. For det er helt klart lettere og mindre tidskrævende, lige at koge et par kartofler end f.eks. at lave pommes Anna. Til gengæld vil eksempelvis en hasselbackkartoffel nok være mere indbydende end brasede kartofler. Men igen, det er en smagssag, et spørgsmål om det øvrige tilbehør samt om niveau.

Bøf og salat

Er du mere til lidt lettere anretninger – bøffen i sig selv ligger jo ret tungt – så kan en salat være det rigtige tilbehør til din entrecote. For eksempel en spinatsalat med mango, avocado og gedeost og evt. med en god olie-eddike-dressing til.

Salat er altid godt. Faktisk kan du skære kødet – hvis du har et stykke entrecote eller rib eye tilovers – i strimler eller tynde skiver og bruge dem i en blandet salat. Så er det en let frokost- eller middagsanretning. Evt. med et stykke godt brød til.

Til den grillede bøf

Griller du dine bøffer, kan du lige så godt også smide tilbehøret på grillen. Det sparer tid i køkkenet og udnytter varmen på din grill mest muligt. Grill for eksempel hele majs, og servér det hele med en omgang grillede kartofler og bearnaisesovs eller en anden lækker sovs.

Sovs til entrecote

Whiskysovs

Whiskysovs

Samlet tid: 20 minutter
Antal: 4 personer
Kalorier: 700kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Whiskysovs kan du købe færdiglavet i dagligvarebutikker, men du kan selvfølgelig også lave den selv.

Ingredienser

  • 4 dl whisky
  • 4 spsk. mørk balsamicoeddike
  • 2 spsk. hjemmelavet barbecuesauce eller en god købe
  • 2 spsk. tomatketchup
  • 1 ds. tomatpasta eller koncentreret tomatpure ca 140 g
  • ½ l piskefløde
  • 4 spsk. frisk hakket timian
  • 2 tsk. sukker
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Kog halvdelen af whiskyen og halvdelen af balsamicoeddiken ind til det halve, og sæt det til side.
  • Varm den anden halvdel op i en kasserolle, og flambér det – HUSK at køre emhætten ind, eller flyt dig fra den.
  • Tilsæt tomatpasta, barbecuesauce og ketchup, når ilden er brændt væk, og lad det svitse et minuts tid.
  • Tilsæt den indkogte whisky og balsamicoeddike, og lad sovsen simre et par minutter.
  • Tilsæt fløde, timian og sukker, og lad saucen simre i ca. 10 minutter.
  • Smag til med salt og peber.

Nutrition

Kalorier: 700kcal | Kulhydrat: 8g | Protein: 3g | Fedt: 46g | Mættet fedt: 29g | Kolesterol: 171mg | Natrium: 67mg | Kalium: 247mg | Fiber: 1g | Sukker: 3g | Vitamin C: 6mg | Calcium: 92mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce