Om disse græske kartofler har noget med Grækenland at gøre, det ved jeg ikke. Måske burde de hedde græsk inspirerede kartofler i stedet. Men de smager skønt, og de er nemme at lave.
Kartoflerne kan varieres i det uendelige. De kan tilberedes med eller uden skræl, og de kan tilberedes med timian, persille, oregano eller rosmarin – altså hver for sig. Jeg selv bruger som regel persille. Jeg har også fået dem med peberfrugter blandet imellem. Både røde og gule peberfrugter.
Nogle serverer dem som sprøde kartoffelbåde – hvilket ikke er det, jeg forbinder med græske kartofler – andre som svampede og bløde – hvilket er den rigtige konsistens ifølge min lærdom.
De bedste græske kartofler i ovn med feta – opskrift
Ingredienser
- 700 g små kartofler
- 2 fed hvidløg – eller mere
- 2 spsk. olivenolie
- 150-200 g fetaost eller salatost som det hedder, hvis det ikke er ”ægte” – i et helt stykke
- Salt og peber
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 210° C varmluft.
- Skrub kartoflerne, og fjern eventuelle spirer og urenheder.
- Læg kartofler med det vand, der hænger ved i et ildfast fad. Kartoflerne skal ikke være tørre, er de det, så skyl dem lige under den kolde hane.
- Pil hvidløgsfeddene, og hak dem fint.
- Vend hvidløg, et par kværn peber og olivenolie med kartoflerne. Vend det godt og grundigt rundt, så olien kommer rundt på alle kartoflerne.
- Sæt fadet i ovnen i en halv times tid, eller til kartoflerne er møre.
- Drys med salt, 5 minutter før kartoflerne er færdige.
- Skær, bræk eller smuldr fetaosten.
- Skyl og hak persillen.
- Tag fadet med kartofler ud af ovnen, og vend fetaost og persille rundt mellem de varme kartofler.
- Nogle gange blander jeg også sorte oliven skåret i skiver i. Det giver en indbydende farve og et endnu mere græsk touch.
Noter
Nutrition
Græske kartofler på panden
Prøv at tilberede kartoflerne ligesom råstegte kartofler. Altså stege dem på panden i stedet for i ovnen. Men når kartoflerne har taget farve, tilsætter du lidt bouillon – for at de skal blive bløde i stedet for sprøde. Til sidst vender du dem med fetaost og hakket persille inden servering.
Personligt synes jeg bedst om dem, der bliver lavet i ovnen.