Hvis der er noget, der hører sig til på et dansk frokostbord, så er det karrysild. Og skal den være ekstra god, så skal den også være hjemmelavet. Du behøver ikke nødvendigvis at marinere sildene selv, for det kan godt være lidt en langsommelig affære.
Skal det være rigtig hurtigmums – og det skal det jo – så køber du et glas gammeldags modnede, marinerede sild. Så laver du en lækker karrydressing, kommer sildefileterne i, og så venter du et par timer, og så er der karrysild – og de er endnu bedre, hvis du har tid til at vente til dagen efter.

Hjemmelavet karrysild – opskrift med æble
Ingredienser
- 2½ spsk. neutral olie
- 4 tsk. almindelig karry
- 5 spsk. mayonnaise – den laver du selvfølgelig selv
- 3 spsk. creme fraiche
- ½ æble
- 3 stykker asie
- 3-4 marinerede sildefileter
- Salt og peber
Sådan gør du
- Varm olien, svits karryen af heri under omrøring i et minuts tid, og lad den køle helt af. Imens kan du lave mayonnaisen, hvis ikke du har gjort det på forhånd.
- Rør mayonnaise og cremefraiche sammen, og rør karryolien i.
- Skær det halve æble i tern – det behøver ikke at blive skrællet, med mindre det er meget groft i skrællen – og hak asierne fint, og vend begge dele i karrymayonnaisen.
- Tør sildefileterne, og skær dem i en størrelse, som du synes passer godt. Jeg skærer mine ud i ca. 3 cm brede stykker.
- Vend sildebidderne i karrydressingen, og smag til med salt og peber.
- Sæt sildene i køleskabet, og lad dem trække i mindst et par timer. De kan godt spises med det samme, men de smager bedre, når de har trukket.
Nutrition
Sildene kan spises på et stykke rugbrød evt. smurt med fedt og med hårdkogte æg, løgringe og lidt grønt til. Nå ja, og en snaps til silden at svømme i.
Marinerede sild
Vil du selv lave karrysild helt fra bunden af, køber du enten sildefileter er hele sild, klipper finnerne af dem, fileterer dem – hvis de er hele – og fjerner de store ben. Herefter lægger du dem i vand i 4 timer eller natten over.
Så koger du en grundlage. Der skal nemlig ikke være smag fra dild, appelsin, sherry eller andre ingredienser. Karrysild skal jo smage af karry.
Ingredienser til lage til 5 sildefileter
- 50 g løg
- ½ dl vand
- ¼ dl eddike
- 250 g sukker
- 1 laurbærblad
- 4 hele, sorte peberkorn
Sådan gør du
- Pil løg, og skær det over en gang.
- Kog det i vandet sammen med laurbærblad og peber i ca. 20 minutter.
- Tilsæt eddike og sukker, og kog op.
- Køl lagen af, og sigt den, hvis du ikke vil have laurbærblad, løg og peberkorn i den.
- Hæld lagen over sildefileterne, og lad det trække mindst et døgn, før du dupper sildefileterne tørre og kommer dem i din karrydressing fra før.