Kastanjer

Sidst opdateret: 8. november 2022

Jeg har altid kun fået kastanjer til jul. Kogte kastanjer blandet med rosenkål og bacon, men jeg har ofte tænkt, at næste gang jeg støder ind i en portion spisekastanjer, så vil jeg prøve at bage dem og spise dem med smør og salt, for det, har jeg hørt, skulle være en delikatesse.

Det gjorde jeg så forleden – altså stødte ind i en portion spisekastanjer. Så de blev hjembragt, bagt og spist. Og det smager dejligt. Så dejligt, at jeg synes, at du også skal prøve. Derfor får du opskriften herunder.

kastanjer

Ægte spise-kastanjer i ovn

Samlet tid: 30 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Lad nu være med at blive uvenner med naboerne, for at plyndre deres træ for kastanjer. Det er højst sandsynligt ikke spisekastanjer, men hestekastanjer, og de er kun velegnede til at lave kastanjedyr af, ikke til at spise.

Ingredienser

  • Så mange ægte kastanjer I kan spise – jeg vil anbefale et sted mellem 600-1.000 g til 4 snuder
  • Groft salt eller flagesalt
  • Smør

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200° C.
  • Sæt et lille kryds i toppen af hver kastanje med en skarp kniv – gerne en ren hobbykniv.
  • Kom groft salt i bunden af et ovnfast fad, og sæt kastanjerne ned i det med krydset opad.
  • Bag kastanjerne i 20-25 minutter, til de er møre.
  • Lad dem køle lidt af – de skal være lune – og servér dem med koldt smør lige fra køleskabet og groft salt eller flagesalt.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

-->-->

Når kastanjerne bliver bagt, trækker skallen sig tilbage fra krydset, du skar i toppen, så du nemt kan pille den af, så du kun har den spiselige del af kastanjen tilbage. Kastanjerne skal dog helst pilles, mens de er lune. Det bliver ekstremt besværligt, hvis de når at blive kolde.

Hvorfor bage kastanjer i salt?

Saltet i bunden af fadet har ingen betydning for smagen af kastanjerne. Skallen er uigennemtrængelig. Men det gør, at kastanjerne bliver stående, og desuden ser det pænt ud.

Sådan ser du forskel på hestekastanjer og spisekastanjer

Du kan selvfølgelig købe dig til spisekastanjer på markeder eller i butikker. Men du kan også være heldig at finde dem i naturen. I parker, haver langs gader og offentlige hegn. De er modne i oktober.

De mest almindelige kastanjer er dog hestekastanjen. Du kan nemt se forskel på heste- og spisekastanjer. For det første kan du se det på træets blade. Spisekastanjetræets blad er enkelt og spidst, mens hestekastanjetræets blade er sammensat af flere spidse blade.

Du kan også se forskel på kastanjeskallen. Hestekastanjens skal har tykke pigge, der er sporadisk fordelt på overfladen, mens spisekastanjens skal har rigtig mange, fine og tynde pigge, der dækker hele skallen – næsten ligesom et pindsvin.

Selvom kastanjen er taget ud af skallen, kan du stadig se forskel. Spisekastanjer har næsten altid én flad side, fordi der ofte er mere end én kastanje i hver skal, mens hestekastanjens skal oftest kun huser én, som derfor har haft plads til at blive næsten helt rund.

En reaktion

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
Temaartikler fra HurtigMums