Grønkål

 

Grønkål er noget af det sundeste, du kan komme i munden og i maven. Det har sæson fra oktober til marts måned – det er halvdelen af året. Grønkål kan holde i op til tre uger i køleskabet, men det kan også fryses, hvis du blancherer den i et par minutter og hakker den inden, du kommer den i fryseren. Så der er ingen undskyldning for ikke at spise grønkål hele året.

 

grønkålschips

Grønkål opskrift

Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 35 minutter
Samlet tid: 50 minutter
Kalorier: 1421kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Du kan også lave dette lækre tilbehør – kartofler og grønkål i pande. Den kan serveres til stort set alt, hvad du ville servere kartofler og sovs til.

Ingredienser

  • 700 g kartofler
  • 150 g frisk grønkål
  • dl cremefraiche eller andet surmælksprodukt der kan tåle opvarmning uden at skille
  • 125 g revet ost
  • ½ dl klippet purløg
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne, og kog dem møre i usaltet vand. Evt. kan du skære dem i mindre stykker, så de koger hurtigere.
  • Hæld vandet fra – gem 2 dl – og stil gryden tilbage på den varme kogeplade, så kartoflerne dampes tørre.
  • Skær kartoflerne i mindre stykker – tykke skiver eller halve, som det passer dig bedst – hvis du ikke allerede har gjort det.
  • Hak grønkålen, og kom den i en pande sammen med kartoflerne, cremefraichen og halvdelen af det gemte kartoffelvand.
  • Bring det i kog, og kog ved jævn varme og under omrøring i ca. 5 minutter.
  • Tilsæt ost og lidt salt og peber.
  • Kog i endnu et par minutter, og tilsæt evt. mere kartoffelvand, hvis du synes.
  • Smag til med salt og peber, og top med et drys purløg.

Nutrition

Kalorier: 1421kcal | Kulhydrat: 144g | Protein: 56g | Fedt: 73g | Mættet fedt: 44g | Kolesterol: 209mg | Natrium: 997mg | Kalium: 4166mg | Fiber: 17g | Sukker: 11g | Vitamin C: 348mg | Calcium: 1421mg | Jern: 10mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Derfor er grønkål sundt

Grønkål er så sundt, fordi det indeholder fibre, antioxidanter, B-, C- og K-vitamin samt folat, kalcium, jern, zink og jod. Derfor skal du bruge grønkål til andet end bare grønlangkål til jul, stuvet grønkål eller grønkålssuppe en gang i løbet af vinteren, fordi nu skal familien altså også til at være sund.

Grønkål kan bruges som tilbehør til mange retter og på mange måder. Du kender sikkert allerede grønkålssalat, men du kan også lynstege grønkålen på panden eller blande den i flødekartofler.

Må man genopvarme grønkål?

Det er stadig en myte, at du bliver syg, hvis du genopvarmer retter med grønkål i. Det ville også være synd, for der er ikke noget, der smager så godt som grønkålssuppe på andendagen – ikke engang grønkålssuppe på førstedagen.

Årsagen til at mange ikke tør opvarme grønkål, spinat, persille eller andre bladgrøntsager, er, at bakterier kan danne nitrit i disse grøntsager. Og nitrit nedbrydes ikke ved opvarmning.

Sørg i første omgang for at skylle alt jord og urenheder af grønkålen, inden du tilbereder den. Det gælder alle slags grøntsager. Jordbakterier er sundhedsskadelige og kan overleve opvarmning.

Når der er rester, så få det sat på køl med det samme, så nedkølingen ikke tager mere end 3 timer i alt. Rester skal altså være helt kolde senest 3 timer efter, maden er færdiglavet.

Når retten skal genopvarmes, skal du sørge for, at den bliver varmet ordentligt igennem og har en temperatur på mindst 75° C.

Disse regler er i øvrigt også gode at overholde ved genopvarmning af al anden mad.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce