Æblekage går helt tilbage til min barndom, hvor jeg kan huske min far stod og skrællede Belle Boskop æbler til den helt store guldmedalje. Jeg blev placeret på køkkenbordet og så kunne jeg godt hjælpe til. Så lavede jeg heller ikke ulykker imens.
Jeg er vild med æblekage, men jeg kan også godt lide, når man kan gøre noget mere ved den. Denne æblekage har et frisk pift af appelsin, lakrids og vanilje, så bliver den ikke så tung og lakridsen er ikke kraftig, men runder smagen af.
Æblekage er en kendt gammel klassiker og jeg synes det er vigtigt, at selvom man kan købe alle mulige fantastiske kager og ser en masse bage og madprogrammer i tv. Så er det vigtigt at man træder et skridt tilbage og så bare nyde, den helt fantastiske gammeldags dessert, som ikke er svær at lave. Men som repræsenterer sommer, sol og glade minder.
Det er en utrolig let dessert at lave, den er billig (Hvis man selv har æblerne i haven) og bedst af alt. Alle kan lide den.
Æblekage – opskrift
1 kg æbler
1 appelsin
1 ½ tsk. vanilje (jeg bruger ren vanilje fra Urtekram)
1 ½ lakridspulver (Jeg bruger den fra Urtekram)
Makroner efter smag
3 spsk sukker
2 dl vand
Fløde
- Start med at skrælle æblerne og fjern kernehuset og skær æblerne i små stykker. – De koger hurtigere ud på denne måde.
- Skyld æblerne og kom dem i en gryde, sammen med vand og sukker og kog dem til mos. Rør i gryden med jævne mellemrum, så det ikke brænder på.
- Når grøden har den konsistens du ønsker det, så tag grøden af varmen og lad den køle af.
- Skyld appelsinen under vand, riv skrællen af frugten, på den fine side af rivejernet. Det hvide skal ikke rives med, da det giver en bitter smag.
- Skær appelsinen halvt over og pres saft ud af den ene halvdel. – (Den anden kan du spise selv)
- Kom vanilje og lakridspulver i mosen og rør rundt. Vær opmærksom på, at der ikke er små klumper, som ikke er rørt ud.
- Kom 2-4 spsk appelsinsaft i mosen og det meste af skrællen og rør rundt (Gem noget af skrællen til at pynte æblekagen af med til sidst)
- Start med at knus nogle makroner og kom det ned i en skål (gerne af glas – det ser så pænt ud) og dæk bunden.
- Kom derefter et lag af mosen over, sørg for at komme helt ud til kanterne og så skiftevis skifte imellem et makronlag og æblemoslag. Men afslut toppen med æblemos.
- Fløden piskes til skum og man kan gøre som jeg, komme lidt af det på kagen på kanten, og så servere det, eller man kan piske fløden til skum, så man selv kan dosere mængden af skum, der skal på kagen.
- Afslut med at komme lidt appelsinskæl i midten og drys lidt vanilje på flødeskummet.
Læs også HurtigMums’ opskrift på æblekage med smuldredej her