Indbagt laks. Når du har sagt indbagt laks, må du også sige spinat og butterdej – de to-tre ting hører unægtelig sammen. Du kan også bruge filodej og spare lidt på fedtet – laks er jo en fed fisk – men der er en verden til forskel, når vi snakker smag.
Butterdej gør bare noget for dine smagsløg, og det gør spinat og laks også. Du kan servere laksen med en tomatsalat til eller spinatsalat – når nu du har gang i spinaten.
Opskrift på indbagt laks med spinat
Indbagt laks med spinat
5 fra 1 stemme
(skærm slukker ikke)
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Du kan lave din butterdej selv, eller du kan – som jeg gør – købe den i frosne plader. Så kan du tage lige nøjagtigt så mange op, som du har brug for. Det er bestemt noget hurtigere end at lave den selv, og det går ikke ud over smagen – kun stoltheden.
Ingredienser
- 4 laksefileter af 150 g – ca.
- Sukker
- 200 g frisk spinat – evt. spæde spinatblade men det er ikke et must
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk. olivenolie
- 1 lille håndfuld frisk timian
- 1 økologisk citron
- 2 dl skyr – eller andet surmælksprodukt
- 2 spsk. dijonsennep
- 4 plader butterdej
- 1 æg
- Salt og peber
Sådan gør du
- Fjern skindet og eventuelle ben fra laksefileterne.
- Drys dem med salt på begge sider og derefter sukker, og lad dem trække i 20 minutter.
- Tænd ovnen på 180° C.
- Skyl spinaten, og lad den dryppe af i et dørslag, eller kør den en tur i salatslyngen.
- Pil hvidløgsfeddet, og snit det fint.
- Kom olivenolien på en varm pande, og svits hvidløg og spinat, til spinaten falder sammen – det tager et par minutters tid – vend en enkelt gang eller to undervejs.
- Hæld spinatblandingen i dørslaget, og lad det dryppe grundigt af for vand. Pres evt. med en grydeske for at få så meget vand af som muligt.
- Skyl timianen og citronen.
- Hak timianen fint (gem lidt til pynt), og riv citronskallen fint (husk altid kun det gule, det hvide er bittert).
- Bland timian, citronskal, skyr og sennep sammen til en dressing, og smag til med salt og peber.
- Skyl laksefileterne i isvand, når de 20 minutter er gået, og dup dem herefter tørre.
- Fordel dressingen og spinaten på laksefileterne.
- Skær lange snit på skrå i alle butterdejspladerne med en spids kniv hele vejen igennem dejen.
- Træk lidt i hver ende af dejen, og pak hvert stykke laks med dressing og spinat ind. Det kan du gøre ved at lægge laksen i den ene ende af butterdejen og folde den anden end ind over, eller ved at lægge butterdejen over laksen og derefter folde den ind under. Det er lidt besværligt, men kan lade sig gøre.
- Pisk ægget sammen med en gaffel, og pensl hver pakke med det.
- Sæt laksepakkerne i ovnen i ca. 20 minutter, til dejen er blevet brun og sprød.
- Servér med citronbåde eller -skiver, og lidt frisk timian.