Mørbrad

Mørbrad var førhen en fin spise – nok på grund af kiloprisen – men i dag er den nærmest hverdagsmad afhængig af, hvordan den bliver tilberedt, og afhængig af hvilket dyr mørbraden kommer fra.

En svinemørbrad koster i dag ikke mere, end at den ofte spises som hverdagsmad. Det kan være i en mørbradgryde eller som en mørbradbøf. Samtidig er det heller ikke mere hverdagsmad, end at det også kan serveres fredag aften, hvis vennerne kommer forbi eller til familiens søndagsfrokost – hvis I holder sådan én.

Få tonsvis af lækker inspiration fra vores gode venner fra Gastrofun

Mørbrad

Fyldt mørbrad

Ingen anmeldelser
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 20 minutter
Ret: Forret, Hovedret
Antal: 4 personer
Kalorier: 550kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Mørbrad kan tilberedes på et hav af måder – herover er allerede nævnt to – herunder kommer endnu én. Det er fyldt mørbrad.

Ingredienser

  • 1 svinemørbrad
  • 1 god håndfuld svesker uden sten
  • Smør og olivenolie til at stege i
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Puds mørbraden af – du ved fjern fedt og sener.
  • Spræt mørbraden op på langs, så den kan åbnes og altså stadig er sammenhængende, og bank den let med en kødhammer – siden uden pigge/mønster.
  • Fyld svesker i mørbraden, og luk den godt sammen enten med et stykke snor eller med kødnåle.
  • Kom smør og olie på en pande – gerne en sauterpande – og brun mørbraden godt af på alle sider, mens du drysser med salt og krydrer flittigt med peber.
  • Skru ned for varmen, hæld lidt kogende vand ved, og læg låg på.
  • Lad mørbraden simre i 8-10 minutter, til den er mør, men stadig saftig.
  • Tag mørbraden op af panden, og lad den evt. hvile, mens du laver en lækker sovs i panden.

Noter

Mørbraden kan serveres i tykke skiver med kogte kartofler og lidt surt – f.eks. agurkesalat eller syltede agurker.

Nutrition

Kalorier: 550kcal | Kulhydrat: 2g | Protein: 94g | Fedt: 16g | Mættet fedt: 5g | Flerumættet fedtsyre: 3g | Enkeltumættet fedtsyre: 6g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 295mg | Natrium: 236mg | Kalium: 1801mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 28mg | Jern: 4mg

Mørbrad med andet fyld

Er du ikke til forloren and – som denne ret også kaldes pga. sveskefyldet, og du kan faktisk også komme æbler i – så kan du fylde din mørbrad med mange andre gode sager.

Som barn fik vi altid mørbrad fyldt med persille. Persillen blev hakket og fyldt i ligesom sveskerne herover og blev derefter drysset med lidt salt, inden mørbraden blev lukket.

Er du til hvidløg, skal prøve denne variant. Hele, pillede hvidløgsfed – sådan en 8-10 stykker og 2 tsk. tørret oregano – du kan også bruge frisk oregano. Og så er det bare ind i mørbraden med begge del og i stegegryden eller på panden nøjagtigt som beskrevet overfor.

En anden variant – og her behøver du ikke binde eller bruge kødnåle – er den med pikantost. Hvad smager ikke godt med pikantost? Nej, vel?! Og mørbrad gør også. Flæk, og bank mørbraden, og smør den med pikantost. Luk mørbraden sammen, og pak den ind i baconskiver eller tørret skinke, før den steges.

Hvad med bimørbraden?

Har du købt en mørbrad med bimørbrad, vil jeg anbefale, at du skære den af og bruger den i en gryderet en anden dag – den kan fryses. For den vil alligevel falde af, når du skærer din fyldte mørbrad i skiver. Dog kan du godt lade den være på, hvis du pakker din mørbrad ind i bacon eller skinke.

Sidst opdateret: 24. august 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter