Mørbrad var førhen en fin spise – nok på grund af kiloprisen – men i dag er den nærmest hverdagsmad afhængig af, hvordan den bliver tilberedt, og afhængig af hvilket dyr mørbraden kommer fra.
En svinemørbrad koster i dag ikke mere, end at den ofte spises som hverdagsmad. Det kan være i en mørbradgryde eller som en mørbradbøf. Samtidig er det heller ikke mere hverdagsmad, end at det også kan serveres fredag aften, hvis vennerne kommer forbi eller til familiens søndagsfrokost – hvis I holder sådan én.
Få tonsvis af lækker inspiration fra vores gode venner fra Gastrofun
Fyldt mørbrad
Ingredienser
- 1 svinemørbrad
- 1 god håndfuld svesker uden sten
- Smør og olivenolie til at stege i
- Salt og peber
Sådan gør du
- Puds mørbraden af – du ved fjern fedt og sener.
- Spræt mørbraden op på langs, så den kan åbnes og altså stadig er sammenhængende, og bank den let med en kødhammer – siden uden pigge/mønster.
- Fyld svesker i mørbraden, og luk den godt sammen enten med et stykke snor eller med kødnåle.
- Kom smør og olie på en pande – gerne en sauterpande – og brun mørbraden godt af på alle sider, mens du drysser med salt og krydrer flittigt med peber.
- Skru ned for varmen, hæld lidt kogende vand ved, og læg låg på.
- Lad mørbraden simre i 8-10 minutter, til den er mør, men stadig saftig.
- Tag mørbraden op af panden, og lad den evt. hvile, mens du laver en lækker sovs i panden.
Noter
Nutrition
Mørbrad med andet fyld
Er du ikke til forloren and – som denne ret også kaldes pga. sveskefyldet, og du kan faktisk også komme æbler i – så kan du fylde din mørbrad med mange andre gode sager.
Som barn fik vi altid mørbrad fyldt med persille. Persillen blev hakket og fyldt i ligesom sveskerne herover og blev derefter drysset med lidt salt, inden mørbraden blev lukket.
Er du til hvidløg, skal prøve denne variant. Hele, pillede hvidløgsfed – sådan en 8-10 stykker og 2 tsk. tørret oregano – du kan også bruge frisk oregano. Og så er det bare ind i mørbraden med begge del og i stegegryden eller på panden nøjagtigt som beskrevet overfor.
En anden variant – og her behøver du ikke binde eller bruge kødnåle – er den med pikantost. Hvad smager ikke godt med pikantost? Nej, vel?! Og mørbrad gør også. Flæk, og bank mørbraden, og smør den med pikantost. Luk mørbraden sammen, og pak den ind i baconskiver eller tørret skinke, før den steges.
Hvad med bimørbraden?
Har du købt en mørbrad med bimørbrad, vil jeg anbefale, at du skære den af og bruger den i en gryderet en anden dag – den kan fryses. For den vil alligevel falde af, når du skærer din fyldte mørbrad i skiver. Dog kan du godt lade den være på, hvis du pakker din mørbrad ind i bacon eller skinke.