Ovnbagt laks – Laks er en skøn fisk. Selv folk der hævder ikke at kunne lide fisk, kan som regel lide fisk når der kommer laks på bordet. Laks har tilligemed sæson hele året. Desværre gør det ikke laksen til en billig fisk.

Dog er det jo ikke den dyreste fisk du kan finde på markedet. Her er vi nok ude i pighvar, som du nemt kommer til at give 3 – 3½ gange mere for end du skal give for laks. Den må så heller ikke fiskes i mere end tre måneder om året. Nå, tilbage til laksen.

Laksen er en fed fisk. Den er rig på de sunde flerumættede omega-3 fedtsyrer som er livsnødvendige for vores sundhed. Endvidere er den rig på jod og selen og har et højt indhold af D- og B12-vitamin. En rigtig sund og velsmagende mundfuld.

Tilberedning af laks

Laksen har fast, lyserødt kød. Den kan tilberedes hel, fileteret eller udskåret. Den er velegnet til at røge, marinere, grille, stege og dampe. Den du få opskriften på her er dampet i ovnen – eller bagt om du vil.

Nem ovnbagt laks opskrift

Der skal ikke så meget til ud over laksen. Og den er også hurtigt lavet og nem at lave. Hvad du ønsker at servere til er naturligvis op til dig, men jeg serverer asparges, hollandaisesauce og små, kogte kartofler til.

Antal personer:
4

Tid i alt:
25 M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til ovnbagt laks

  • Lakseside – beregn 200-250 g kød pr. person
  • Citron – usprøjtet
  • Dild
  • Salt og peber

Sådan laver du ovnbagt laks

  1. Tænd ovnen på 200° C – undervarme eller over-/undervarme, ikke varmluft.
  2. Fold et stort ”fad” af to store stykker stanniol – de skal være større end laksens længde og bredde.
  3. Læg laksen på ”fadet”, og fold kanterne lidt op omkring laksen.
  4. Pres saften fra ½ citron ud over laksen.
  5. Skær den anden halvdel af citronen i skiver.
  6. Læg dild oven på laksen, dernæst citronskiverne, og drys til sidst med salt og peber.
  7. Sæt laksen i ovnen i 18-20 minutter til den er færdig uden at være tør.
  8. Læg laksen i stanniolet over i et fad, og servér. Skindet bliver hængende på stanniolet når du tager af laksen. Nemt og enkelt.

Tilbehør til ovnbagt laks

Hvis du endnu ikke er fastbesluttet på hvad du skal have til din laks, så kommer her et par forslag:

Rodfrugter i ovn – En friskbagt og dampende laks fra ovnen passer rigtig godt med rodfrugter. Jeg foretrækker helt almindelig bagte rodfrugter i ovn, som eventuelt kan kombineres med lidt kartofler, og ja det er jo også en rodfrugt, så det passer godt sammen.

Spinatsalat – Med en spinat salat og laks kombineret får du en lækker let ret. Med den her spinatsalat får du kombineret den bløde runde smag fra mango med den lidt skarpe distinkte smag fra gedeost.

Bønnesalat – Normal bønnesalat vil fungere fint, men her på siden har vi noget, der passer endnu bedre nemlig en bønnesalat med edamame bønner. Det harmonerer faktisk rigtig godt med laksen. Dog vil jeg undlade den ristede bacon, der indgår i denne opskrift på bønnesalat, da den ikke harmonerer særlig godt med laksen.

Vinvalg

Denne ret er meget mild og let i smagen – den er tilberedt ved lav varme og uden kraftige krydderier. Derfor vil jeg anbefale at servere en hvidvin af chardonnaydruen. F.eks. Bourgogne Chardonnay, Les Murelles som er frisk og tør i smagen og som ikke er en af de dyreste vine, men en udmærket hverdagsvin. Eller du kan vælge en Schubert Sauvignon Blanck fra New Zealand som er særdeles velegnet til asparges – hvis du vælger at servere asparges til – som jo har en syre der ikke går til en hvilken som helst vin.

Rester

Skulle du – mod forventning – have laks til overs efter dette lækre måltid er indtaget, kan det spises på et stykke ristet brød, bruges i en sandwich eller salat, eller du kan anvende den i kedgeree (anglo-indisk for rodsammen) – bare husk at fjerne eventuelle citronskiver først.

Hvis du bliver glad for denne ret så prøv evt også dampet torsk i ovn med lime på kål. Det er en anden rigtig lækker fiskeret.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Ovnbagt laks
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
3.51star1star1star1stargray Based on 103 Review(s)