Du starter med kefirgryn. Dem kan du købe på nettet. Hvor de stammer fra, ved jeg ikke. Men når du har lavet vandkefir én gang, får du selv kefirgryn – og endda flere end til at starte med. Når du laver vandkefir, skal du altid bruge redskaber af glas, plast eller træ.
1spsk.kefirgryn med lidt vandkefir ved – det hele følger med i flaskennår du køber kefirgryn
friske eller tørrede økologiske frugter efter eget valg
Sådan gør du
Kom sukkeret i et rent glas.
Hæld kogende vand over – kun så meget, at der lige netop er nok til at smelte sukkeret.
Fyld op med koldt vand, så temperaturen kommer ned på ca. 20° C.
Bland kefirgryn og lidt vandkefir i.
Tilsæt evt. tørret eller frisk økologiske frugt – evt. i en tepose, så de er nemme at fjerne senere.
Læg låg på glasset. Lægger du låget løst over, bliver vandkefiren mere klar, end hvis du sætter det fast, så der dannes overtryk. I så fald kan vandkefiren nemlig blive let mousserende.
Lad vandkefiren stå ved stuetemperatur i mindst 24 timer og maks. 14 dage. Jo længere tid, vandkefiren fermenterer, jo syrligere bliver den.
Hæld væsken gennem en plastiksigte og over i et rengjort glas eller en rengjort flaske med tætsluttende låg.
Fortsæt forfra med kefirgrynene, eller hæld dem på et glas/i en flaske. De kan holde sig i ca. 1 måned.
Sæt vandkefiren på køl, hvis du ønsker at nyde den kold. Det er ikke nødvendigt.