Hovedingrediensen i røsti er kartofler. Rå eller kogte kartofler, der rives og bliver stegt – eller bagt. Nogle kommer æg i for at holde sammen på massen, men det er egentlig ikke nødvendigt. Rösti kan smages til med f.eks. hvidløg, løg, bacon, krydderier eller ost eller en blanding af, hvad man nu kan lide.
Røsti kan meget let blive pandekageagtigt – sådan lidt tung og blød – og det er helt i orden, hvis man kan lide dem sådan. Jeg kan godt lide dem lette, luftige og sprøde, så det er sådan en opskrift, du får her.
Som du kan se herunder, er det ikke mange ingredienser, der skal til. Og en del af ingredienserne – måske endda dem alle – er ingredienser, de fleste har i huset i forvejen.
Skræl kartoflerne – det er ikke absolut nødvendigt, hvis kartoflerne har en pæn skræl, og hvis du ikke har noget imod, at dine røsti bliver lidt grovere og mørkere i det. Så skal de blot skrubbes helt rene.
Riv kartoflerne groft – gerne i en køkkenmaskine med rivejern. Det gør det væsentligt hurtigere og nemmere.
Pil løget, og hak det fint, og bland det med kartoflerne.
Smelt halvdelen af smørret, og bland det med kartofler og løg.
Riv osten, og bland også den i kartoffelblandingen.
Tilsæt lidt salt.
Lav røsti i størrelser, du synes er passende ved at lægge portioner på panden. Hver portion spredt godt ud, osten skal nok sørge for at de smelter sammen. Jeg kan have tre på panden ad gangen, det er den størrelse, jeg finder passende, men det kan sagtens være, du synes to eller fire måske er bedre. Steg dem på begge sider i resten af smørret, til de er gyldne og gennemstegte.