Vi går selvfølgelig efter den hurtige metode i mikroovnen – i hvert fald til at starte med, du skal nok få den anden også. Men først den hurtige, det skal jo være hurtigmums.
Bland alle ingredienserne sammen i en stor skål egnet til mikroovn. Den skal være så stor som muligt, da karamelmassen koger meget op, og du vil ikke have karamelmasse ud i din ovn, det er helt sikkert.
Sæt skålen i mikroovnen ved 700 watt i 5 minutter.
Rør rundt i massen, og sæt skålen tilbage i ovnen i 2 minutter.
Massen skal nu være så sej og tyk, at den slipper bunden. Du kan evt. sætte en lille prøvekaramel på et spækbræt. Når den er kølet lidt af, vil du kunne mærke om den bliver ved med at være blød – for blød – i konsistensen. I så fald skal massen have en anelse mere varme.
Hæld karamelmassen i en varmefast form beklædt med bagepapir. Den skal måle ca. 13,5 x 13,5 cm.
Lad massen køle helt af ved stuetemperatur, før du skærer den ud i karameller.
Noter
Karameller på den gammeldags facon
Du skal selvfølgelig bruge de samme ingredienser som ovenfor.Bland alle ingredienserne sammen i en gryde, og kog ved god varme, til du har en tyk, sej og mørk gylden masse. Det tager ca. 15-20 minutter. Rør jævnligt. Tjek med et sukkertermometer, massen skal være minimum 135° C.
Hæld massen i en form beklædt med bagepapir, nøjagtig som før, og vent til massen er kølet helt af, før du skærer den ud.
Pak evt. karamellerne ind i cellofan, og opbevar dem i en dåse eller et glas med tætsluttende låg. Hvis ikke du pakker dem ind, er det vigtigt at huske at drysse dem med flormelis, ellers klistrer de sammen.