Til gengæld kan du selv afgøre hvor groft eller fint, brødet skal være. Jeg kan bedst lide et godt og groft brød. Brødet bliver lavet i en gryde – altså bagt i en gryde – og det kan bages i ovnen eller på grillen. Brødet får en dejlig sprød skorpe og en blød og fast – afhængig af hvor meget groft du kommer i – krumme.
10dlmel og/eller kerner – jeg bruger altid 6-7 dl hvedemel og 3-4 dl groft mel og blandede frø og kernerrugmel, grahamsmel, græskarkerner, solsikkekerner, hirsefrø, sesamfrø – hvad som helst jeg har i skuffen
Lidt olie
Sådan gør du
Opløs gæren I vandet – det behøver ikke være lunkent vand, koldt vand er fint.
Bland mel, kerner og salt, og rør dejen sammen med en grydeske eller ved langsom hastighed i røremaskinen med en ”spade”. Det skal være en sammenhængende, smidig, lidt våd dej.
Sæt dejen i køleskabet i minimum 10 timer og maksimum 18 timer – det vil sige at hvis du er gået i gang kl. 21 skal det hæve til mellem kl. 7 og kl. 15 dagen efter.
Drys lidt mel ud på bordet, og vip dejen ud ad skålen, og vend den rundt et par gange i melet.
Smør en skål med lidt olie, og kom dejen op i den.
Lad dejen hæve i yderligere 2 timer ved stuetemperatur. Skal dit brød serveres kl. 18, skal du sætte det til denne hævning senest kl. 14.55.
Stil en støbejernsgryde – eller en anden gryde der kan tåle varme (også håndtag og låg) – ind i ovnen.
Tænd ovnen på 250° C, og lad gryden stå i ovnen til den er varmet op.
Tag gryden ud, drys lidt mel i bunden af den, og hæld dejen direkte fra skålen over i gryden. Læg låg på gryden, og sæt den ind i ovnen igen.
Bag brødet i ca. 30 minutter, fjern låget på gryden, og bag videre i yderligere 15 minutter uden låg.
Tag gryden ud af ovnen, hæld brødet ud, og lad det køle af i 20 minutters tid før du serverer det.