Til andesteg hører sig kogte, hvide kartofler, brunede kartofler, rødkål og en god sovs. Du kan selvfølgelig lave en traditionel brun sovs, men du kan også følge opskriften herunder.
Skyl anden udvendigt og indvendigt. Sørg for, at alle blodrester bliver skyllet væk. Fjern også eventuelle fjerrester med en pincet.
Skær evt. voldsomt meget halsskind, det yderste af vingerne og gumpen af.
Gnid anden med salt og peber – også både udvendigt og indvendigt.
Tænd ovnen på 130° C.
Pil løgene, og skyl æblerne, og skær begge dele i kvarter. Skær æbleskroget af æblerne.
Kom løg, æbler og svesker ind i anden, og luk med et par kødnåle.
Læg anden på en rist over en bradepande med en smule vand i bunden, og sæt den i ovnen i 6 timer – hold lige øje med den, der kan være forskel på ovne – og lad den herefter hvile, mens du laver sovsen.
Tilberedning af sovsen
Kom andefedtet i sovsegryden, og varm det op ved middel varme.
Tilsæt mel, og rør, til du har en ensartet, cremet masse.
Hæld andeskyen i af 3-4 gange under omrøring.
Spæd op med vand eller fond.
Hæld rød- eller portvin i sovsen, og lad det koge lidt ind.
Tilsæt fløde, og lad sovsen koge, til den har den rette konsistens – er den for tyk, så kom mere vand eller fond ved.
Smag til med ribsgelé, evt. mere andesky samt salt og peber.