Skær æblerne i kvarter, fjern kernehuset, skær æblerne i mindre stykker, og kom dem op i en gryde af passende størrelse.
Kom æbleskrællerne i minihakkeren, findel dem, og kom det i gryden.
Skræl gulerødderne, riv dem på den grove side af rivejernet, og kom det i gryden.
Spræt vaniljestængerne op på langs, skrab vaniljekornene ud af dem, og kom stængere i gryden.
Tag lidt rørsukker, og gnid rundt i vaniljekornene, så de ikke klumper sig sammen.
Kom rørsukker, vaniljekorn, revet ingefær og vand i gryden.
Bring det hele i kog, skru ned for varmen, og lad marmeladen simre, til den har fået den rette konsistens. Det afhænger meget af, hvilken slags æbler du bruger, og hvor gode de er til at koge ud.
Skold imens et par glas af passende størrelse, og skyl dem evt. med atamon.
Fordel marmeladen i glassene, og luk til.
Noter
Tip I: Vil du have en mere ”julet” smag, kan du komme en stang kanel i, som koger med og som ligeledes kan fjernes, når/hvis du synes, marmeladen smager nok af kanel.Tip II: Hvis du har nogle genstridige æbler, der ikke vil koge ud, kan du give marmeladen en tur med blenderen. Husk at fjerne vaniljestænger og kanel inden. Men det kan betale sig at vente, hvis du gerne vil have noget struktur på din marmelade, og den ikke bare skal være en æble-gulerodsmos eller -puré.