Som nævnt kan du købe hvedeknopper hos bageren og i de fleste dagligvarebutikker, når vi nærmer os store bededag. Men det er sjovere at lave dem selv – hvis du altså kan lide at bage. Og så smager hjemmebag bare altid bedre. Og endelig er hveder heller ikke svære at lave.
Smelt smørret, og lun mælken, så den bliver fingervarm.
Hæld mælken over i dit dejfad eller røreskålen.
Opløs gæren i den lune mælk.
Tilsæt sukker og æg.
Vej melet af, bland kardemomme og salt i, og kom det hele i skålen.
Ælt – eller rør – og tilsæt evt. mere mel, hvis det er nødvendigt.
Ælt, til dejen er fin og ensartet – hellere lidt for fugtig end for tør. Men den skal heller ikke være klistret.
Lad dejen hæve tildækket en times tid ved stuetemperatur.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord.
Del dejen i 12 stykker – afhængig af din bradepandes størrelse og form. Er den kvadratisk skal dejen måske deles i 9 stykker, hvor der lægges tre hvedeknopper hver vej. Er den rektangulær, så del dejen i 12 stykker, og læg tre knopper den ene vej, og fire den anden. Jeg deler dejen i 12 stykker, og min bradepande måler 25 x 35 cm.
Beklæd bradepanden med bagepapir.
Form dejstykkerne til boller, og sæt dem tæt ved siden af hinanden i bradepanden, så de vokser sammen, når de hæver og derved bliver firkantede.
Lad bollerne/hvedeknopperne efterhæve tildækket i 20 minutter.
Tænd ovnen på 200° C, almindelig ovn.
Pensl evt. hvedeknopperne med æg – hvis du vil have en gylden overflade. Ellers med vand for at få et mat look. Du kan se forskellen på billedet af de færdige hveder.
Sæt hvedeknopperne i den forvarmede ovn i ca. 20 minutter, til de er gennembagte.