Mulighederne er mange, så hvad du spiser din mornaysauce til, er jo dit valg. Saucen er en bechamelsauce, der er tilsat masser af ost. Og her får du opskriften.
4dlmælk – brug minimælkhvis du vil lave en ”light”-version
2spsk.hvedemel
50gsmør – brug margarine i stedeteller skær portionen ned til 20-25 g smør, hvis saucen skal være knap så fedende
150grevet ost – f.eks. mozzarellagouda, emmentaler, hvid cheddar eller en blanding – vælg den magreste mozzarella, du kan finde, hvis du er på kur
½-1tsk.friskrevet muskatnød
Salt og peber
Sådan gør du
Skyl krydderurterne, hak dem groft, og kom dem i et tefilter sammen med laurbærblad og peberkorn.
Pil løget, og stik nelliken ind i det.
Pisk mælk og mel sammen, og bring det i kog under omrøring.
Skru ned for varmen.
Tilsæt smørret, og lad det smelte.
Læg tefilter og løg i gryden, og lad det hele simre under jævnlig omrøring, så det ikke brænder på.
Lad det simre i ca. 10 minutters tid, til melsmagen er væk.
Tilsæt revet ost, og lad den smelte under omrøring.
Smag til med revet muskatnød, salt og peber.
Noter
Tip: Skal det være rigtig autentisk og ekstra lækkert, skal du bruge gruyère i din mornaysauce, har jeg ladet mig fortælle. Det er en schweizisk ost, og den er dyr, hvis det er den ægte vare. Den har en kilopris på omkring et par hundrede kroner. På den anden side, hvis du ”kun” skal bruge 150 g, så er det jo blot ca. 30 kr. Problemet er nok, at du ikke kan købe under ca. 500 g, med mindre du kan finde den i en ostebutik.