Der bliver en fantastisk god fond, når du har kogt din kylling. Kom den afkølet i fryseposer – f.eks. 1 liter i hver – og læg den i fryseren, så har du altid fundamentet til en god suppe af enhver slags. Eller du kan fryse den ned i isterningposer og bruger dem som ”bouillon(is)terninger” i sovs og gryderetter, der trænger til et pift. Men først skal vi lige have kogt (fjer)kræet.
1suppevisk af krydderurter – f.eks. selleritoppe, porretop, løgtoppe, persille, rosmarin, estragon, laurbærblade, eller hvad du har lyst til, eller hvad der passer til den ret, du skal bruge din kogte kylling til
Salt og peberkorn
Sådan gør du
Skyl kyllingen ud- og indvendigt med koldt vand, og fjern evt. rester af indmad.
Skær gumpen af – det er ikke absolut nødvendigt, men jeg gør det altid – men lad endelig alt halsskind blive siddende, det giver kraft og saft til fonden.
Læg kyllingen i en gryde med vand, så det dækker.
Bind madsnor om dine udvalgte krydderurter.
Kom suppevisken i vandet sammen med hele peberkorn og salt.
Bring vandet i kog, og kog kyllingen i ca. 40-45 minutter, eller til den er gennemkogt – stik en kødnål i kødet, og tjek, om saften, der kommer ud, er klar. Den må ikke være lyserød. Så skal kyllingen koge lidt længere. Skum undervejs.
Lad evt. kyllingen stå i kogevandet 20 minutter, efter du har slukket for varmen.