Græskarkerner er afskallede græskarfrø. Det kan også være kerner fra græskar, der er dyrket specifikt til at få kerner uden skal. Græskarkerner kan spises rå, som de er – lige fra posen – som en snack, som ingrediens i eller på bagværk eller som knasende topping. De kan også ristes og bruges på samme måde som de rå. Som du kan se herunder, så er det ikke raketvidenskab at riste græskarkerner.
Læg fedtsugende papir på en tallerken. Du kan f.eks. bruge kaffefiltre eller kraftigt køkkenrullepapir. Jeg synes, at det sidste er bedst. Men husk, at det helst ikke skal være køkkenruller fremstillet af genbrugspapir, da papiret så kan indeholde rester af tryksværte. Brug køkkenruller, hvor det på pakken er angivet, at det er velegnet til madlavning.
Kom græskarkerner og olie i en pande og varm den op til høj varme.
Rør i græskarkernerne til de begynder at poppe.
Skru ned for varmen, tilsæt salt, og rør rundt, så saltet bliver grundigt og nogenlunde ligeligt fordelt på alle græskarkernerne.
Forsæt med at riste og røre i græskarkernerne endnu et par minutter, eller til de er sprøde og lækre.
Kom græskarkernerne over på tallerkenen med det fedtsugende papir og lad papiret sugeoverskydende olie. Forbered evt. et nyt stykke fedtsugende papir, hvis det første hurtigt gennemvædes.
Lad græskarkernerne køle af.
Noter
Tip I: Har du ikke noget fint salt, så brug kværnet salt – ca. ½ tsk. (før det er kværnet) afhængig af finheden – men groft salt er ikke så godt efter min erfaring. Det har sværere ved at blive ”hængende” og at fordele sig jævnt.Tip II: I stedet for eller sammen med en mindre mængde salt kan du bruge soja. Der skal ikke ret meget til – bare sådan ca. ½ tsk. eller lignende.