Bortset fra at dejen, som så mange andre småkagedeje, skal hvile koldt et par timer, så er finskbrød hurtige at lave. De skal godt nok drysses med hakkede mandler, men mandlerne skal heldigvis ikke smuttes.
Bland smør og mel – helt klart nemmest i en røremaskine med spaden monteret.
Tilsæt sukker og cognac, og saml dejen.
Pak dejen i husholdningsfilm, eller kom den i en frysepose, og stil den i køleskabet et par timer.
Tænd ovnen på 170° C.
Hak mandlerne uensartet – nogle groft, andre fint og en masse midt imellem.
Pisk ægget sammen.
Drys lidt mel på bordet, og rul dejen ud i stænger på tykkelse med en finger.
Tryk stængerne flade ved at trække en gaffel dyppet i lidt mel hen over dem.
Pensl med æg, og drys med hakkede mandler og perlesukker – masser af perlesukker, der skal ikke spares.
Skær stængerne ud i stykker på 3-4 cm – gerne lidt på skrå – og flyt dem over på en bageplade beklædt med bagepapir.
Bag finskbrødene i 12-14 minutter, og lad dem køle af på en bagerist, inden de kommes i kagedåse.
Selvom der er cognac i disse finskbrød, kan børnene godt spise af dem også.
Noter
Finskbrød kan sagtens holde hele julemåneden igennem – hvis de altså ikke bliver spist inden.Tip: Bager du mange slags julesmåkager, hvor dejen skal stå på køl, inden den kan bruges, så kan det være en god idé at ælte alle dejene dagen før, lægge dem på køl, og tage dem ud af køleskabet et par timer, før bagningen skal igangsættes. Men husk at mærke dem, for det kan være svært at se forskel på f.eks. en jødekagedej og en finskbrødsdej.Læs også opskriften på pebernødder her.