Den opskrift jeg har på jødekager er såre simpel. Jeg har den fra min mor, som sikkert har den fra min farmor. Vi bagte jødekagerne hvert år til jul, da jeg var barn – og det gør vi så stadig.
Kanelsukker – jeg plejer at bruge forholdet 1 tsk. kanel til 1 spsk. sukker
Smuttede hakkede mandler
Sådan gør du
Bland mel og hjortetaksalt, og smuldr smørret i.
Tilsæt sukker og vaniljesukker, og saml til sidst dejen med et æg – kan gøres i hånden eller i en røremaskine.
Pak dejen i husholdningsfilm eller i en pose beregnet til madvarer, og stil den i køleskabet i mindst 1 time.
Tænd ovnen på 180° C – varmluft.
Rul en passende del af dejen ud i ca. ½ cm tykkelse, og stik figurer ud af den.
Læg kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
Pensl med sammenpisket æg, og drys med kanelsukker og de hakkede mandler.
Bag jødekagerne i 5-10 minutter.
Når al den udrullede dej er stukket ud til kager, samles tiloversbleven dej sammen og genbruges. Evt. ved at ælte den sammen med dej, der endnu ikke har været rullet ud. Den allersidste dej kan laves til fantasifulde figurer med fri hånd – husk blot på, at dejen ikke bliver for tyk.
Noter
Tip: Læg dejen aftenen før, så sparer du tid den dag, du skal holde store julebage-dag.