I en travl hverdag med arbejde, skole og fritidsaktiviteter, er nem aftensmad at foretrække. Det er ikke på det tidspunkt, man marinerer, langtidssteger eller bager sine egne flutes. Det skal gå stærkt, og du skal ikke være gourmetkok for at magte fremgangsmåden.
De kriterier er opfyldt med denne skønne hverdagsmørbradgryde, som varer en god halv times tid at tilberede og rækker til mindst fire personer:
Så er der tilbehøret. Det bestemmer du selv. Til mørbradgryde kan serveres alt stort setsalat og brød, ris, pasta, kartoffelmos, grøntsager … you name it! Der er frit valg på alle hylder. Vi har her valgt at servere det med en grøn kartoffelmos.
Sådan gør du
Vi har tilsat spinat. Spinaten smager ikke kraftigt igennem, men det er stadig sundt, og det ser flot ud til mørbradgrydens rødbrune farver. Der skal jo også være noget for øjet.
Start med mørbraden. Er der bimørbrad ved, så fjern den, og læg den til side. Fjern sener og hinder. Hvis mørbraden er meget fed, så fjern også noget af fedtet, der må gerne blive siddende lidt på til at give smag.
Hvis du køber mørbraden hos slagteren, kan du bede ham om at pudse den af, inden du får den med hjem.
Skær mørbraden i 1-1½ cm tykke skiver – ikke bimørbraden – og bank dem let med din håndflade.
Fjern sværen fra baconen, og skær baconen i tern – hvis dette ikke allerede er gjort.
Pil løgene, og hak dem groft.
Skær roden af champignonerne, skyl champignonerne grundigt, lad dem dryppe godt af, og skær dem i kvarter, halve eller tykke skiver afhængig af størrelsen på dem – de må gerne være i grove stykker.
Nu er alt lige til at gå til. Svits bacon og løg i en stegegryde. Er baconen fed, er der ingen grund til at bruge ekstra fedtstof, men er den ikke så fed, kan det være nødvendigt at tilsætte lidt olie, margarine eller allerbedst svindefedt. Tag bacon og løg op, når løgene er gyldne.
Brun mørbradskiver 1-2 minutter på hver side i det tiloversblevne fedtstof i gryden. Krydr med salt og peber, og kom bacon og løg tilbage i gryden og tilsæt ca. 1 dl vand, champignoner og de flåede tomater.
Lad det hele småkoge i ca. 15 minutter under låg, til kødet er mørt.
Skræl nu kartoflerne, og skær dem i små tern. Kog dem i usaltet vand sammen med spinatkuglerne, til kartoflerne er møre nok til at kunne moses.
Mos og pisk kartofler og spinat sammen til en lind mos ved at tilsætte mælken lidt efter lidt, til mosen har den rette konsistens.
Kom cocktailpølserne i mørbradgryden 4-5 minutter, inden den er færdig.
Jævn saucen, og smag til med salt og peber.
Noter
Hvad med resterne…
Mørbradgryden kan sagtens varmes dagen efter, hvis I eksempelvis kun er to i familien, du kan jo så vælge noget andet tilbehør. Du kan også skære mørbraden over og kun lave halv portion. Den anden halvdel af mørbraden kan du så bruge til en af de andre opskrifter på mørbradgryde her på siden.