Du skal bruge friske svampe. Du kan købe et svampemix, eller du kan plukke eller købe skovchampignoner. Du kan også bruge almindelige champignoner. Blot skal du huske, at udenlandske svampe giver et højere CO2-udslip end danske og økologiske.
2kviste frisk timian – gerne økologisk og her fra landet
1lgrøntsagsfond eller -bouillon – gerne hjemmelavet
1dllaktosefri eller -low madlavningsfløde
2dløkologisk mælk
Salt og peber
Sådan gør du
Gør svampene fri for jord og snavs, og skær dem i grove stykker.
Pil skalotte- og hvidløg, og hak skalotteløget groft og hvidløget fint.
Varm olien i en gryde, og svits svampene 4-5 minutter.
Tilsæt løg, hvidløg og timiankviste.
Svits, til løgene er klare.
Hæld bouillon/fond ved, og lad det hele simre i et kvarters tid.
Tag timiankvistene op, og blend suppen.
Tilsæt fløde og mælk, kog op, og smag til med salt og peber.
Pynt evt. med en frisk dusk timian eller som på billedet med en dusk basilikum.
Noter
Suppen kan serveres som den er, men smager også skønt med et pølsehorn eller et flute til. Brødet er ikke regnet med i udregning af CO2-udslip, og det er brug af elektriske hjælpemidler heller ikke.CO2-udslippet på råvarerne i svampesuppen er ca. 1,46 kg. Det svarer til en køretur i bil på ca. 10 km. Hvis du vælger udenlandske svampe, skal du mindst lægge 0,2 kg CO2 pr. kg svampe til i ekstra transport.Synes du ikke om madlavningsfløde, og kommer du derfor ”rigtig” fløde i suppen i stedet for, så forlænger du lige køreturen med ca. 2 km. For blot en enkelt dl fløde. Udskifter du så også olien med smør, så lægger du yderligere 1 km til køreturen. Her gør det så ikke det store, om det er økologisk smør eller ej, fordi mængden er så lille. Men som du ved, så gør mange bække små en stor å.