Crumbles kan laves med mange forskellige former for frugt i bunden – rabarber, stikkelsbær, blåbær osv. – men en æblecrumble laves selvfølgelig med æbler. Lækre, saftige og syrlige æbler, der giver lidt modspil til den søde, knasende crumble.
Skær smørret i tern, og kom det i røremaskinen sammen med mel, havregryn, sukker og salt, og rør det sammen. Det skal blive lidt ligesom revet ost.
Skræl æblerne, fjern og kassér kernehus, og skær æblerne i tern – ikke for små, der må gerne være noget at bide i.
Bland æbler, kanel, kardemomme og rørsukker, og bred det jævnt ud i en tærteform – ca. 25 cm i diameter. Den skal ikke smøres.
Fordel crumbledejen hen over æblerne, og stil æblecrumblen i ovnen i ca. 40 minutter.
Noter
Æblecrumble smager bedst, når den er lun med en klat flødeskum, skyr eller is til. Men den kan også spises kold.Tip I: Denne crumble er en god måde at få brugt nedfaldsæblerne på. Du skærer blot det stødte fra og bruger resten.Tip II: Vil du undgå madspild så meget som muligt, så kan æbleskræller og -skrog bruges til saft sammen med hele æbler eller til en gelé med det lidt utiltalende navn kompostgelé. Navnet er nok afledt af, at geléen bliver kogt på det, som du ellers ville have smidt på kompostbunken – nedfaldsfrugt, skræller, skrog fra alle mulige slags frugter, også citrusfrugter.