Go Back
+ servings
gule ærter

Gule ærter – opskrift

Men de smager naturligvis stadig bedst når du selv har stået i køkkenet og kokkereret. Det tager stadig tid at lave gule ærter – ikke pulveret, men fra bunden – men det kan klares på et par timer. Det kommer naturligvis an på hvad du koger suppen på og hvor meget smag du vil have det skal nå at afgive.
Den opskrift du får her er på en lidt lettere variant end den sædvanlige, så man ikke føler sig så forædt efter aftensmaden.
5 fra 1 stemme
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 4 portioner gule ærter

Ingredienser

  • 1 gnaveben med 400-500 g kød på
  • 3 gulerødder
  • 1 løg
  • 3 stilke bladselleri
  • 2 porrer
  • 400 g gule flækærter
  • 1 spsk. hele peberkorn
  • 3 kviste timian
  • 1 laurbærblad
  • 2½ -3 l vand
  • Citronsaft
  • 2 skiver rugbrød
  • 2 æbler – gerne røde
  • Salt og peber
  • Lidt friske timianblade til pynt

Sådan gør du

  • Skær størstedelen af kødet af benet, og læg det til side til senere.
  • Skræl gulerødderne, pil løget, og rens bladselleri og porrer.
  • Skær alle grøntsagerne i store stykker.
  • Kom ben og grøntsager i en stor gryde, og hæld vandet ved.
  • Kom peberkorn, timiankviste og laurbærblade i en lille stofpose eller et tefilter, og læg også det ned i gryden.
  • Bring det hele i kog, og lad det simre under låg i ca. 1½ time.
  • Kog imens de gule ærter som det står angivet på emballagen.
  • Si suppen når den har simret færdigt.
  • Hæld 8 dl af den siede suppe ud over de kogte gule ærter, rør godt rundt, og kog suppen i yderligere 15 minutter.
  • Skær kødet og rugbrødet i tern, og steg dem sprøde på en pande.
  • Skær æblerne i tern.
  • Anret de gule ærter i dybe tallerkner, og top med kød-, brød- og æbletern samt et drys timianblade.