Go Back
+ servings
Sammenkogt ret

Sammenkogt ret med svinekød

Man har nok spist sammenkogte retter i adskillige år. Men selv begrebet sammenkogt ret – altså ikke mørbradgryder osv. – husker jeg var meget populære tilbage i 70’erne og 80’erne, hvor det var meget normalt at servere sammenkogt ret, når vennerne kom på besøg. Skulle det være ekstra fint serverede man ristaffel, som godt nok også er en gryderet, men hvor der også er en masse tilbehør, der ikke kommer i gryden, men serveres ved siden af.
En god ting ved gryderetter var – og er – også, at de ikke behøver koste en formue. For du kan spæde op med billige grøntsager, rodfrugter osv. og så spare lidt på de dyrere ingredienser.
Opskriften herunder er en grundopskrift, hvor du selv kan tilføje flere grøntsager og krydderier. Giv fantasien frit spil.
5 fra 1 stemme
Samlet tid: 50 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 500 g skinkesmåkød
  • 1-2 løg
  • 250 g champignoner
  • 150 g bacon – helt stykke eller i tern
  • 15 g smør
  • 200 g cocktailpølser
  • 2 tsk. sød paprika
  • 1 tsk. smoked paprika
  • Vand
  • 1 hønsebouillonterning
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1 dl cremefraiche 18 %
  • Lidt balsamicoeddike
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Puds kødet, så det er fri for sener og fedt.
  • Pil løg, og hak dem groft.
  • Rens champignonerne, og skær dem i tykke skiver.
  • Skær baconen i tern, hvis den ikke allerede er det.
  • Kom baconternene i en kold støbejernsgryde eller lignende, og skru godt op for varmen under den.
  • Kom smør ved, når baconen begynder at syde og tage farve.
  • Tilsæt kød, løg og cocktailpølser, og rist videre, til der er kommet god stegeskorpe.
  • Tilsæt champignonerne, og steg videre et par minutter.
  • Drys stødt og smoked paprika over, og rør rundt.
  • Tilsæt vand, så det dækker, og kom hønsebouillonterningen i gryden.
  • Lad det hele simre til kødet er mørt – ca. ½ time.
  • Rør melet ud i cremefraichen, og jævn retten med det under omrøring – det er ikke sikkert, du skal bruge det hele.
  • Smag til med balsamicoeddike samt salt og peber.