Tilsæt kærnemælk, olie, salt, brun farin og rugmel og rør det godt sammen. (Forsigtig, hvis du bruger en røremaskine, da der kan komme mel i hele køkkenet).
Kom hvedemel i, først halvdelen og derefter resten lidt efter lidt. (Det kan være du ikke skal bruge alt mel).
Dejen æltes til den er glat.
Stil dejen stilles nu lunt med et klæde over, hvor den skal hæve i ca. 1 time. (Imellemtiden smører du brødformen).
Dejen tages op af skålen og kommes ned i brødformen, sørg for at fordel dejen således, at den kommer ud til kanterne.
Når dejen er i formen, dækkes det til og hæver i 30 minutter.
Imens tændes ovenen på 180 grader varmluft.
Inden brødet kommes i ovnen, skal overfladen pensles med vand og overfladen prikkes med en gaffel.
Bages i 30-45 minutter på midterste rille i ovnen, men tjek med en spids genstand, inden du tager brødet ud. Der må ikke være dej, der hænger ved, når du tager genstanden ud.
Noter
Tips: Man kan med fordel komme græskarkerner eller andre kerner i brødet, hvis man gerne vil have mere bid og smag i.Prøv eventuelt også på et tidspunkt at kaste dig ud i at lave pandebrød og knækbrød.