Bare den brune sovs, der kan blive ud af den lækre stegesky efterfølgende, burde være nok til at lade kyllingen havne i gryden. Det er ikke svært, har du først lavet grydestegt kylling én gang, så kan du gøre det igen og igen – helt uden opskrift. Det er lidt ligesom, når man har lært at cykle. Man glemmer det aldrig.
1hel kyllinggerne én af de gode der har gået i det fri på landjorden og skrabet og pikket og haft det rigtig godt. Det kan smages på kødet
1dusk frisk grøn persille
Lidt smør
Vand
1dlfløde
1½spsk.mel
Et skvæt kulør
Salt og peber
Sådan gør du
Jeg skærer altid gumpen af kyllingen, inden jeg går i gang, men jeg kender mange, der ikke gør, så det må vel siges at være op til den enkelte.
Skyl kyllingen indvendigt, og dup den efterfølgende tør med et stykke køkkenrulle.
Skyl persillen, kassér de groveste stilke, og kom persillen ind i kyllingen.
Drys også med lidt salt og peber indvendigt, og luk med en kødnål.
Brun smørret, til det er gyldent i en stor gryde, der kan rumme en kylling, og brun kyllingen på alle sider ved jævn til kraftig varme. Giv den et par minutter på hver af dens fire sider.
Hæld derefter vand ved – ikke så meget, den skal jo ikke koges, ca. ½-1 dl afhængigt af hvor bred din gryde er.
Tilsæt salt og peber.
Skrue ned for varmen, og steg kyllingen ved svag varme i knap og nap en time under låg. Vend kyllingen undervejs.
Tag kyllingen op, når den er færdigstegt, og hold den varm.
Si stegeskyen, og hæld 2 dl i en kasserolle.
Tilsæt fløden, og bring det hele i kog under omrøring.
Ryst eller pisk mel ud i 1 dl vand, rør det i saucen, og lad den koge ved svag varme i 5-7 minutter, til melsmagen er væk. Rør af og til.
Tilsæt kulør, og smag saucen til.
Noter
Servér med kogte kartofler, dampede grøntsager, agurkesalat eller rabarberkompot og persillen som har ligget og varmet sig i kyllingens indre. Skal der vin til, vil jeg anbefale en Beaujolais Villages. Du undrer dig måske over jeg vælger en rødvin til kylling, men lige netop Beaujolais Village smager forrygende til grydestegt kylling med brun sovs.Kan serveres med helt almindelige kartofler i ovn.