50gsmør – eller margarinemen jeg sværger til smørret
4spsk.revet ostdet kan være parmesan, det kan være gouda eller mozzarella. Hvad som helst.
Jeg brugte en stump af en Mammen Guldost der var blevet for vanskelig at skære skiver af til ostemaden
Salt
Sådan gør du
Tænd ovnen på 225° C.
Skræl, og skyl kartoflerne.
Skær hver kartoffel på tværs i tynde skiver næsten hele vejen igennem, men så de holdes sammen af det nederste stykke. Det kan du evt. gøre ved at lægge kartoflen på bordet og et skærebræt bagved helt tæt på kartoflen. Skær lige ned i kartoflen, til du ikke kan komme længere pga. skærebrættet. Eller du kan stikke et metalspyd igennem på langs af kartoflen ca. 1½ cm fra bunden. Skær skiver på tværs af kartoflen til kniven rammer spyddet.
Læg kartoflerne med skærefladen opad i et smurt, ovnfast fad.
Drys med salt og rasp – evt. sigtet – og fordel smørret i små klatter over kartoflerne.
Sæt fadet i ovnen i 45 minutter, til de er møre – afhænger af størrelsen på kartoflerne. Dryp nu og da stegesmørret hen over dem med en ske.
Drys med revet ost, når ca. halvdelen af stegetiden er gået.
Noter
Hasselbackkartofler smager dejligt til flæskesteg, stegt andebryst, en bøf eller bare som den er med en lidt grøn salat til.