Rugbrødslagkage er som regel lagt sammen med flødeskum og evt. marmelade og er pyntet med revet eller høvlet chokolade. Rugbrødslagkage ligger godt og tungt i maven, så et moderat stykke er nok til hver. Det er en god idé at starte dagen før, så kagebunden kan nå at køle helt af.
Pisk æggeblommer og sukker godt sammen med en elpisker. Jo længere tid du pisker, jo mere luftig bliver kagen.
Riv rugbrødet, og kom det i æggesnapsen.
Tilsæt kakaopulver, kartoffelmel, bagepulver og eventuelt mandler, og rør det godt sammen.
Pisk æggehviderne stive, og vend dem i lidt ad gangen. Ikke piske, men vende, så luften ikke slås ud af dem.
Smør en springform på ca. 20 cm i diameter, og hæld dejen ned i den.
Bag kagen – kagebunden – i 45-60 minutter, til den er gennembagt. Prøv med en kødnål, strikkepind eller lignende. Hænger der dej ved, skal den have lidt mere, men hellere for svampet end for tør.
Tag kagen ud af ovnen, og lad den afkøle.
Løsn langs kanten og bunden, og tag kagen ud af formen.
Del kagen i to bunde. Brug en lang, skarp kniv, og skær ind til midten hele vejen rundt, til kagen er delt i to.
Pisk fløden til skum.
Smør solbærmarmeladen på den ene bund, og fordel halvdelen af flødeskummet oven på marmeladen.
Læg den anden bund ovenpå, og fordel resten af flødeskummet ovenpå. Det behøver ikke være fint, glattet. Det må gerne se lidt rustikt og rodet ud. Se billedet.
Drys til sidst med revet, høvlet eller hakket chokolade.