Kylling, tomat og estragon med grov kartoffelmos - Klimavenlig
Retten her er beregnet til 6 personer, fordi den er lavet af en hel kylling på 1300 g. Du kan selvfølgelig vælge kun at bruge noget af kyllingen, eller du kan varme resterne dagen efter. Så er der nem mad.
500gdanskefrilandsdyrkede tomater – gerne fra egen køkkenhave
1bdt.frisk estragon
Salt og peber
1kgstoremelede, danske kartofler med skræl
1¼dløkologisk sødmælk – du kan spare lidt ved at bruge skummet- eller letmælk
15gstegemargarine – ikke smør
Salt og peber
Sådan gør du
Tænd ovnen på 190° C.
Partér kyllingen, og krydr delene med salt og peber.
Varm olien, og brun kyllingestykkerne ved medium-høj varme, til de er gyldenbrune over det hele – brun dem evt. i to portioner.
Læg kyllingestykkerne med skindsiden opad i et ovnfast fad.
Hæld vin eller vand på panden, og kog den af – husk at skrabe evt. fastbrændte stumper løs. Det giver alt sammen smag.
Hæld afkoget ned i fadet – ikke ud over kyllingen, men bare ned i fadet.
Tilsæt citronsaft.
Læg låg på fadet – eller stanniol – og sæt det i ovnen i 30 minutter.
Skyl imens tomater og estragon.
Skær tomaterne i halve eller i både afhængig af størrelse.
Rib estragonen. Du skal kun bruge bladene.
Skrub kartoflerne, skær dem i mindre stykker, og kog dem møre.
Tag fadet ud af ovnen, og fordel tomaterne med skærefladen opad mellem kyllingestykkerne.
Sæt fadet tilbage i ovnen – denne gang uden låg – i ca. 20-25 minutter, eller til kyllingen er gennemstegt.
Hæld vandet fra kartoflerne, og lad dem dampe tørre på det slukkede blus eller over lav varme.
Tilsæt mælk og margarine, og mos kartoflerne groft.
Smat til med salt og peber.
Tag fadet med kylling ud af ovnen, drys estragonbladene i retten og vend rundt.
Lad retten hvile i et par minutter, så smagen fra den friske estragon kan nå at fordele sig.
Noter
Klimaaftrykket på denne ret er 5,3, hvilket svarer til at køre ca. en 37 km lang tur i bilen. Eller hvad der svarer til ca. 250 g lammekød uden noget som helst andet. Se evt. nogle af vores andre klimavenlige retter her.