Rettens navn lyder, som om det er besværligt og langsommeligt at lave, men det er det ikke, moules frites er en rigtig hurtig-mums-ret. Der findes med garanti mange udgaver af retten. Min opskrift involverer hvidvin, fløde, smør og andre gode sager.
Skrub kartoflerne grundigt, og skær dem i stave eller både, hvordan du nu vil have dine frites, og kom dem i en gryde med eddiken og så meget vand, at det dækker. Kog op, og kog 5-10 minutter.
Rens imens muslingerne. Skyl dem grundigt under rindende vand, og fjern med en lille kniv skægget, der stikker ud af skallen. Kassér døde muslinger. Se, hvordan du tjekker det efter opskriften.
Hæld vandet fra kartoflerne, når de har kogt 5-10 minutter, og lad dem dampe tørre på blusset. Kom dem i en bradepande, bland dem godt med olivenolien, og sæt dem i ovnen i ca. 30 minutter, til de er møre – tiden afhænger selvfølgelig af størrelsen.
Skær imens skalotteløg, hvidløg, pastinak, gulerødder og porrer i små tern.
Varm smørret op i en stor gryde – den skal kunne indeholde muslingerne – og svits løget, til det er klart.
Tilsæt de øvrige grøntsager, og svits i 5-6 minutter.
Tilsæt hvidvin, lad det dampe i 2-3 minutter, til alkoholen er dampet af, og tilsæt herefter bouillon, fløde samt lidt salt og peber.
Tilsæt muslingerne, når suppen koger, og lad det hele koge i 4-6 minutter under låg, eller til de har åbnet sig. Ryst gryden et par gange undervejs.