Hvis du koger suppen på en høne frem for på kylling og kraftben tager det lidt længere tid, fordi en suppehøne – afhængig af hønens størrelse og alder – skal koge fra et par timer og helt op til tre til fire timer, hvis det er en ældre høne. For at spare tid koger jeg suppen på en kylling og et par kraftben i stedet.
Skyl kyllingen indvendig, og fjern evt. gump og fjerrester.
Læg den i en gryde sammen med kraftbenet, og hæld så meget vand ved, at det dækker og også kan dække de grøntsager, der skal i gryden om lidt.
Bring vandet med kylling og kraftben i kog.
Skræl gulerødder, pastinak og selleri – de skal ikke skæres ud … endnu.
Skum suppen med en hulske, så alle urenheder der flyder ovenpå, fjernes.
Tilsæt salt, hele peberkorn, laurbærblade, gulerødder, pastinak og selleri.
Bring i kog, og lad det hele småkoge, til grøntsagerne er møre – 20-30 minutter. Hvorefter grøntsagerne tages op med en hulske, skæres i passende skiver og tern, og suppen koger videre, til kyllingen er mør – ca. 1 time i alt.
Pil og hak imens løget, og rør en fars af det hakkede kød, 3 spsk. af melet, det hakkede løg, en passende mængde vand (ca. 1 dl vand), så farsen får den rette konsistens samt salt og peber.
Form farsen til kødboller i en passende størrelse, og kog dem i letsaltet vand i ca. 5 minutter – afhængig af størrelse. De skal småkoge ikke bulderkoge.
Bring 2½ dl vand og margarinen i kog, og kom den resterende mel i under kraftig omrøring.
Bliv ved med at røre, til dejen slipper ske og gryde.
Tag gryden af varmen, og tilsæt lidt salt.
Pisk æggene let sammen, og rør dem i lidt ad gangen.
Kom dejen i en bollesprøjte, eller form den til boller med en lille ske.
Kog melbollerne i letsaltet vand i 7-8 minutter. De må heller ikke bulderkoge.
Rens porrerne, og skær dem i tykke skiver.
Tag kyllingen op af gryden, fjern skind og ben, og del den i mindre stykker.
Skum suppen for fedt, og si ca. 2 l suppe over i en anden gryde.
Kog ved svag varme, og tilsæt porrer, og lad dem koge med i 2-3 minutter.
Tilsæt de kogte grøntsager, mel- og kødboller.
Noter
Suppen serveres rygende varm med kogte kartofler eller brød til samt det kogte kyllingekød.