Stjerneskud

Stjerneskud – Det er mig en gåde, hvorfor anretningen stjerneskud hedder stjerneskud. Tidligere hed retten Tout de Paris??? Nu er jeg ingen ørn til fransk, men ifølge min ringe erindring fra fransktimerne i skolen, betyder Tout de Paris ”hele Paris”??? Så hvordan er det blevet til stjerneskud? Fisk?! Ville mine børn med garanti svare mig.

Og fisk er da også lige præcis, hvad stjerneskud gemmer på. Det er et stykke smørrebrød eller måske snarere en frokostanretning eller en forret.

Annonce

Retten har udviklet sig gennem tiden – den er mere end 1.000 år gammel. Førhen bestod den af kogte, løse ris, pommes duchesse (kartoffelmos rørt op med æggeblomme), dampet fisk og stegt fisk, muslinger, rejer, asparges, hummerhaler, ristede champignoner, samt to slags sauce – et helt udstyrstykke og festfyrværkeri … måske deraf navnet?

Nu er den blevet ”reduceret” til brød med fisk tilberedt på to forskellige måder og lidt garniture til pynt og velsmag.

stjerneskud

Hjemmelavet stjerneskud – opskrift

Der kan være lidt variation i måden at lave stjerneskud på – her får du min opskrift.

Ingredienser til 4 portioner

  • 250 g hvide asparges – evt. på glas eller dåse
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 spsk. mayonnaise
  • 2 spsk. tomatpuré
  • Paprika
  • Cayennepeber
  • 4-8 rødspættefileter – afhængig af størrelse
  • 1 æg
  • 2 dl rasp
  • Olie til stegning
  • Lidt smør
  • 4 skiver fuldkornstoastbrød
  • Lidt snittet salat
  • 150 g rejer
  • 1 glas rød kaviar
  • Dild
  • 4 skiver citron
  • Salt og peber

Sådan laver du stjerneskud

  1. Skræl aspargeserne, og skær den træede del af – hvis ikke det er asparges på glas eller dåse.
  2. Kog aspargeserne møre i letsaltet vand – det tager ca. 10 minutter – og lad dem dryppe af i en sigte.
  3. Bland creme fraiche, mayonnaise og tomatpuré sammen til en dressing, og smag til med paprika, cayennepeber, salt og peber.
  4. Skær evt. rødspættefileterne over, så der er 8 stykker fisk i alt.
  5. De 4 fiskefileter dampes i lidt letsaltet vand i 3-4 minutter. Lad dem efterfølgende dryppe af.
  6. Pisk ægget sammen
  7. Bland rasp med lidt salt og peber.
  8. Vend de 4 andre fiskefileter i ægget og derefter i raspen.
  9. Steg dem gyldne på begge sider på en pande med varm olie, og lad dem stege til de er gennemstegt – 2-3 minutter på hver side.
  10. Læg dem på fedtsugende papir – f.eks. køkkenrulle.
  11. Smør hver skive toastbrød med smør, og læg snittet salat på.
  12. Kom en dampet og en stegt fiskefilet på hvert stykke.
  13. Fordel dressing, asparges, rejer og kaviar på fisken.
  14. Pynt med dild og en skive citron.

Hvis du ikke har lyst til at begive dig ud i portionsanretninger – hvis I f.eks. er rigtig mange – så kan du i stedet fordele fiskefileterne på et stort fad parvis. Altså skiftevis stegte og dampede fiskefileter, så det er nemt at tage et ”hold”. Kom dressingen over, og fordel igen aspargeser, rejer og kaviar oven på fisken, og pynt til sidst med dild og citronbåde eller -skiver.

Servér med en frisk, let og kølig hvidvin.

Ved du, hvorfor stjerneskud hedder stjerneskud, så hører jeg gerne dit bud på det.

Velbekomme!

 

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 10 minutter

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Stjerneskud
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
2.51star1star1stargraygray Based on 4 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here