Risotto

Risotto er en af de mest anvendte måder at koge ris på i Italien. Det forstår jeg godt. Jeg er ikke vild med ris – altså løse ris – men sådan nogle som er klistret godt sammen til en nærmest sovseagtig ting … se det er lige mig.

Risotto spises som regel som tilbehør eller som en forret i Italien. Den består som oftest af  risottoris, bouillon, smør, vin, løg og måske andre grøntsager. I Danmark spises risotto oftest som hovedret, så her adskiller vi os markant fra den italienske originale brug.

Hvad er risottoris?

Risene som anvendes til risotto er som regel runde, medium- eller kortkornede, hvide ris med meget stivelse og lidt glukose. De skal jo kunne suge væden og frigive stivelse så de bliver klistrede. Du kan købe risottoris i velassorterede dagligvarebutikker.

Mange vil nok forsværge at man ikke kan lave risotto på andet en smør – ægte smør – men det er altså noget sludder. Jeg har lavet risotto på smør, stegemargarine, olie og en blanding af olie og smør eller margarine med godt resultat.

risotto

Risotto med svampe

Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 25 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Ret: Forret, Hovedret
Køkken: Dansk
Antal: 4 personer
Kalorier: 1131kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Denne her er lavet med en blanding af olie og smør.

Ingredienser

  • dl grøntsagsbouillon
  • 2 skalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk. olie
  • 30 g smør
  • 200 g risottoris
  • 2 dl hvidvin
  • 125 g mascarpone
  • 40 g parmesan
  • Citronsaft
  • 1 bdt. purløg
  • 500 g svampe – frit valg på alle hylder. Du må også gerne blande
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Varm bouillonen i en gryde og hold den varm – evt. ved at lade den stå på laveste blus.
  • Hak skalotteløg og hvidløg fint.
  • Sauter dem i olien og halvdelen af smørret i en sauterpande eller gryde til løgene er klare – de skal ikke brune.
  • Tilsæt risene, og lad dem sautere med i et minuts tid.
  • Tilsæt hvidvin, og krydr med salt (ikke for meget, bouillon salter også). Lad vinene koge næsten helt væk.
  • Skrue ned for varmen så det kun lige simrer.
  • Tilsæt nu bouillonen lidt ad gangen – sådan en lille øseskefuld eller lignende – mens du rører rundt i risottoen. Lad risene suge næsten al bouillonen før du igen hælder en skefuld i panden. Fortsæt på denne måde til risene er møre, men stadig har bid – ca. 15-20 minutter.
  • Fjern panden/gryden fra varmen, og rør mascarpone og fintrevet parmesan i risottoen. Bliver risottoen for fast, så tilsæt mere bouillon. Risottoen skal være cremet. Smag til med salt, peber og citronsaft. Lad risottoen trække i 3-4 minutter.
  • Rist imens svampene i resten af smørret, og krydr dem med salt og peber. Vend dem i risottoen og drys med klippet purløg. Servér med det samme.

Noter

Så er der serveret risotto og uanset om du spiser det til forret eller hovedret, så god appetit. Vi elsker den her opskrift og vi håber du kommer til at elske den lige så meget som os 🙂

Nutrition

Kalorier: 1131kcal | Kulhydrat: 86g | Protein: 23g | Fedt: 71g | Mættet fedt: 14g | Kolesterol: 54mg | Natrium: 32117mg | Kalium: 522mg | Fiber: 7g | Sukker: 17g | Vitamin C: 4mg | Calcium: 175mg | Jern: 3mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Og så lige et madcitat:

“Jeg laver mad med vin. Og nogle gange tilsætter jeg også vin til maden.” – W.C. Fields

Se også de lækre retter: Mørbradgryde og lammeragout – God fornøjelse!

Husk du kan følge HurtigMums på Facebook og YouTube.

Er du sulten efter flere godter fra HurtigMums, så kan du skrive din mail her! Så modtager du inspiration og mulighed for at deltage i HurtigMums konkurrencer fra tid til anden 🙂

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter