Mørbradgryde

Mørbradgryde opskrift – Mørbrad har altid været en dyr og fin spise, men svinemørbraden er ikke længere så kostbar endda, og den kan række til aftensmad til i hvert fald fire personer. Måske kan du endda få den til at række til en eller to personer mere, hvis du tilbereder den som mørbradgryde.

Hver familie har nok sin opskrift på mørbradgryde, for det kan tilberedes og smage på et utal af måder, så finder du mørbrad på tilbud, så køb et par stykker ekstra, og du har mad til hele ugen – eller næsten! Herunder giver vi dig inspiration til, hvordan du kan variere din mørbradgryde.

Traditionel mørbradgryde

mørbradgrydeI en travl hverdag med arbejde, skole og fritidsaktiviteter, er nem aftensmad at foretrække. Det er ikke på det tidspunkt, man marinerer, langtidssteger eller bager sine egne flutes. Det skal gå stærkt, og du skal ikke være gourmetkok for at magte fremgangsmåden.

De kriterier er opfyldt med denne skønne hverdagsmørbradgryde, som varer en god halv times tid at tilberede og rækker til mindst fire personer:

Ingredienser til mørbradgryden:

  • 1 svinemørbrad på ca. 500-600 g
  • 200 g røget bacon – gerne i tern og uden svær
  • 2 løg
  • 250 g friske champignoner
  • 1 dåse flåede, hakkede tomater
  • 200 g cocktailpølser
  • Jævning – det kan være majsstivelse eller mel rørt ud i lidt vand, 3-4 spsk. cremefraiche eller lidt madlavningsfløde fra Karolines Køkken
  • Salt og peber efter smag

Så er der tilbehøret. Det bestemmer du selv. Til mørbradgryde kan serveres alt stort set – salat og brød, ris, pasta, kartoffelmos, grøntsager … you name it! Der er frit valg på alle hylder. Vi har her valgt at servere det med en grøn kartoffelmos.

Vi har tilsat spinat. Spinaten smager ikke kraftigt igennem, men det er stadig sundt, og det ser flot ud til mørbradgrydens rødbrune farver. Der skal jo også være noget for øjet.

Ingredienser til tilbehøret:

  • 850 g melede kartofler – f.eks. bagekartofler
  • 9-10 kugler frossen spinat – afhængig af hvor grøn du ønsker mosen, og hvor sund den skal være
  • 1 dl mælk
  • Salg og peber efter smag

Fremgangsmåde:

  1. Start med mørbraden. Er der bimørbrad ved, så fjern den, og læg den til side. Fjern sener og hinder. Hvis mørbraden er meget fed, så fjern også noget af fedtet, der må gerne blive siddende lidt på til at give smag.

Hvis du køber mørbraden hos slagteren, kan du bede ham om at pudse den af, inden du får den med hjem.

  1. Skær mørbraden i 1-1½ cm tykke skiver – ikke bimørbraden – og bank dem let med din håndflade.
  2. Fjern sværen fra baconen, og skær baconen i tern – hvis dette ikke allerede er gjort.
  3. Pil løgene, og hak dem groft.
  4. Skær roden af champignonerne, skyl champignonerne grundigt, lad dem dryppe godt af, og skær dem i kvarter, halve eller tykke skiver afhængig af størrelsen på dem – de må gerne være i grove stykker.
  5. Nu er alt lige til at gå til. Svits bacon og løg i en stegegryde. Er baconen fed, er der ingen grund til at bruge ekstra fedtstof, men er den ikke så fed, kan det være nødvendigt at tilsætte lidt olie, margarine eller allerbedst svindefedt. Tag bacon og løg op, når løgene er gyldne.
  6. Brun mørbradskiver 1-2 minutter på hver side i det tiloversblevne fedtstof i gryden. Krydr med salt og peber, og kom bacon og løg tilbage i gryden og tilsæt ca. 1 dl vand, champignoner og de flåede tomater.
  7. Lad det hele småkoge i ca. 15 minutter under låg, til kødet er mørt.
  8. Skræl nu kartoflerne, og skær dem i små tern. Kog dem i usaltet vand sammen med spinatkuglerne, til kartoflerne er møre nok til at kunne moses.
  9. Mos og pisk kartofler og spinat sammen til en lind mos ved at tilsætte mælken lidt efter lidt, til mosen har den rette konsistens.
  10. Kom cocktailpølserne i mørbradgryden 4-5 minutter, inden den er færdig.
  11. Jævn saucen, og smag til med salt og peber.

Mørbradgryden kan sagtens varmes dagen efter, hvis I eksempelvis kun er to i familien, du kan jo så vælge noget andet tilbehør. Du kan også skære mørbraden over og kun lave halv portion. Den anden halvdel af mørbraden kan du så bruge til en af de andre opskrifter på mørbradgryde her på siden.

 

Fakta om mørbrad

  • Mørbrad findes på alle slagtedyr.
  • Den sidder langs med den nedre, indre side af rygraden.

Der kan sidde en bimørbrad langs med selve mørbraden – den har ikke noget med mørbraden at gøre og er ikke lige så mør som mørbraden.  Du kan svitse og koge den sammen med nogle grøntsager til en god fond, eller du kan hakke den til fars.

  • I toppen sidder hovedmørbraden – den er af lige så høj kvalitet som resten af mørbraden.
  • Mørbraden er en muskel, der ikke har nogen funktion, og derfor er noget af det møreste kød på dyret”.
  • Det er meget magert kød.

Nedenfor er der 4 andre varianter af mørbradgryde, men inden er der en videoinstruktion til, hvordan man laver mørbradgryde, sådan en art abc guide til mørbradgryde fra FamilieJournalen – opskriften er ikke helt identisk med vores, men det er en meget god introduktion for os, der godt kan lide at få opskrifterne serveret visuelt:

Eksotisk mørbradgryde

eksotisk mørbradgrydeEn anden måde at tilberede den lækre mørbrad på, er ved at tilberede denne skønne, eksotiske mørbradgryde. Vi har valgt at tilberede den i en stegeso af terrakotta.

Det har vi, fordi det giver en ekstra fugtighed og saftighed til både kød og grøntsager, men har du ikke en stegeso, kan et hvilken som helst ovnfast fad eller gryde bruges, bare det har lidt dybde. Der er heller ikke strengt taget nødvendigt, at der er låg til.

Disse ingredienser brugte vi til vores eksotiske mørbradgryde:

  • 1 svinemørbrad på ca. 500-600 g
  • Paprika
  • 3 porrer
  • 1 rød peberfrugt
  • 250 g friske champignoner
  • 1 dåse kokosmælk – helst ikke fedtreduceret
  • 1 lille dåse tomatpasta
  • Olie til stegning
  • Salt og peber efter smag

Bruger du fedtfattig/fedtreduceret kokosmælk, skal du bruge dobbelt så meget for at give den rigtige smag, og så går fidusen ved det fedtfattige ligesom lidt af.

Nu til tilbehøret: Vi vil klart anbefale kogte ris til denne udgave af mørbradgryde. Det er bare mere eksotisk end kartofler eller pasta, synes vi. Hvilken slags ris du vil servere til, er naturligvis en smagssag, vi kan kraftigt anbefale jasminris, men som sagt: Det er smag og behag! Beregn ca. 1 dl ris pr. person.

Det varer omkring 45 minutter at tilberede retten, så vi må hellere se at komme i gang.

Sådan gør du:

  1. Bruger du en stegeso af ler, skal du sætte den i blød i vand i ca. 10-15 minutter, før du skal bruge den. Det bevirker, at den suger vandet og frigiver det igen, når den bliver varm. Det er det, der giver den ekstra saftighed til dine råvarer.
  2. Hvis ikke du har bedt din slagter om at gøre mørbraden klar til tilberedninger, starter du selv med at gøre den klar. Fjern sener, hinder og evt. synligt fedt, hvis der er meget af det. Fjern også bimørbraden, der sidder langs den ene side af mørbraden, hvis der er en sådan.
  3. Skær roden af porrerne, og fjern de yderste grove blade. Skyl porrerne grundigt og skær dem i tynde ringe.
  4. Skyl peberfrugten, fjern kerner og stand, og skær peberfrugten i tern.
  5. Skær roden af champignonerne, skyl champignonerne grundigt, og skær dem i halve eller kvarter afhængig af størrelse.
  6. Tænd ovnen på 200° C.
  7. Sæt vandet til risene over. Vi bruger 1½ dl vand pr. dl ris og så en ekstra dl vand til gryden. Så til 4 personer brugte vi 7 dl vand. Husk at skylle risene, før du koger dem, hvis du bruger basmati- eller jasminris.
  8. Krydr mørbraden med salt, peber og paprika, og brun den af på alle sider i lidt olie i en pande. Læg den herefter over i stegesoen eller i et ovnfast, dybt fad.
  9. Svits nu alle grøntsagerne i panden i et par minutter. Tilsæt kokosmælk og tomatpure, og lad det hele simre yderligere et par minutter. Smag til med salt og peber, og hæld det over mørbraden. Læg evt. låg over, og sæt det i ovnen i ca. 30 minutter, til mørbraden er færdig.
  10. Hæld risene i vandet, når det koger, kog op, skru ned, og lad risene koge under låg i 14 minutter. Sluk herefter for dem, og lad dem stå i 14 minutter stadig under låg. Rør rundt i dem med en ske for at løsne dem lidt.
  11. Når mørbraden er færdig, tager du den op og skærer den i skiver på ca. 1½ cm og lægger skiverne tilbage i saucen.

Vi havde kogt vores ris sammen med hakket koriander for lidt ekstra eksotisk smag.

 

Fakta: Forskel på ris

  • Parboiled ris: Polerede ris, som nok er den slags ris, der bliver brugt flest af i de danske køkkener. De klistrer ikke, men er stadig løse ris efter kogning, så dem kan du vælge, hvis du kan lide, at dine ris er løse ris.
  • Brune ris: Hvide ris hvor den yderste skal er poleret fra, men den inderste hinde og klidlaget er bevaret. Skal koge længere og kræver mere energi at tygge end hvide ris. De er derfor velegnede, hvis du vil have løse ris, men gerne vil have en fast konsistens.
  • Vilde ris: Er slet ikke ris, men en græsart, der vokser i Nordamerika. De er mørke, kræver længere kogetid og er også stadig løse ris efter kogning.
  • Jasminris: Er en asiatisk rissort (fra Kina og Thailand). De bliver klistrede efter kogning, hvilket gør dem nemmere at spise med pinde. De indeholder en stor mængde stivelse og bør skylles inden kogning.
  • Basmatiris: Stammer fra Indien og Pakistan. Bliver også klistrede efter kogning, og indeholder også meget stivelse og bør skylles inden kogning. Disse ris er ligeledes velegnet, hvis du foretrækker ris, der klistrer og har en fugtig konsistens.
  • Blomkålsris: Dette er noget af et alternativ til almindelig ristyper, og er som navnet indikerer heller ikke ris, men en rigtig god erstatning lavet af blomkål. Det smager godt, har færre kalorier, dog er det en smule mere besværligt at lave blomkålsris.

 

 

Italiensk mørbradgryde eller -fad

italiensk mørbradgrydeItalienerne spiser også mørbradgryde – eller noget der lugter og ligner. Den er ikke så juicy, for der er ingen sauce til, og den bliver ligesom den eksotiske heller ikke tilberedt i en gryde, men derimod i en form i ovnen.

Nu tænker du nok, at når det er italiensk, så er der pasta på menuen. Nope, det er der ikke. Faktisk ender næsten alle ingredienserne i det samme fad, så der er ikke rigtig noget tilbehør – ud over rucolasalat og en dressing – men der er overraskende nok for de fleste kartofler i fadet. Det tager ca. 45 minutter at tilberede denne italienske mørbradgryde.

Det skal du bruge til fire personer:

  • 1 svinemørbrad på ca. 500-600 g
  • 3 spsk. olivenolie
  • Frisk rosmarin – sådan en to-tre stilke afhængig af størrelse
  • 4 fed hvidløg
  • 500 g små kartofler
  • 1-2 rødløg – igen afhængig af størrelse
  • 4 skiver tørret prosciutto – det er en italiensk skinke, som kan fås i de fleste dagligvarebutikker
  • Salt og peber efter smag






Herudover skal du til dressingen bruge:

  • 2½ spsk. olivenolie
  • 1½ spsk. balsamicoeddike – helst en lys
  • 1 tsk. grovkornet sennep
  • Salt og peber

Som nævnt serverer vi rucolasalat sammen med denne ret, men der er mange, der ikke bryder sig om den let bitre smag, som rucolasalat har, så hvis det er sådan fat i jeres hjem, så server med spinat, solsikkeskud, bredbladet persille eller noget andet grønt, som I kan lide.

Så går vi i gang:

  1. Puds mørbraden af for sener, hinder og evt. fedt, hvis den er meget fed. Der må gerne være lidt fedt på. Fjern evt. bimørbraden, og gem den til en anden dag, hvor du skal lave fond eller fars.
  2. Skrub kartoflerne grundigt, og kog dem i letsaltet vand i ca. 10 minutter – de skal ikke være møre, bare så de lige netop kan moses en lille smule.
  3. Tænd ovnen på 190° C.
  4. Skyl rosmarinen. Pil hvidløgsfeddene, og skær dem i ultra tynde skiver. Bland 2 spsk. af olivenolien med rosmarinbladene og hvidløgsskiverne. Smør mørbraden godt ind i olien – ikke det hele, men bare så meget, som der nu engang skal til. Brun mørbraden på en pande på alle sider i 1 spsk. olivenolie.
  5. Lad kartoflerne dampe og dryppe af. Pil rødløget, og skær det i både. Mos kartoflerne let – det skal ikke være som kartoffelmos, man skal stadig kunne se, det er kartofler. Bland kartofler og rødløg med resten rosmarin-hvidløgsolien i et ovnfast fad eller en bradepande, og sæt det i ovnen.
  6. Krydr mørbraden med salt og peber, når den er færdigbrunet, og læg den ind til kartoflerne, fem minutter efter kartoflerne er sat ind. Efter yderligere 15 minutter lægges prosciuttoskiverne også i ovnen, og steger med de sidste 5 minutter, til de er sprøde.
  7. Imens alle ingredienserne steger færdig i ovnen, ryster du ingredienserne til dressingen sammen i en lille krukke eller glas med låg på og skyller rucolasalaten og lader den dryppe af.
  8. Skær mørbraden i tykke skiver.
  9. Anret nu på fire tallerkner. Først lidt grønt på bunden. Oven på de grønne blade arrangerer du kartoffelblandingen og et par skiver af mørbraden. Hæld lidt balsamicodressing over, og afslut med en skive sprød prosciutto.

Velbekomme, siger vi bare!

LCHF mørbradgryde

lchf mørbradgrydeEr du på kur, eller har du omlagt din kost helt og aldeles, har vi også et par muligheder til dig. Der er denne, som kører efter LCHF-principperne – Low Carb High Fat (få kulhydrater mere fedt) – hvor det gælder om at skære ned på især de stivelsesholdige kulhydrater, som kartofler, pasta, brød og ris, så derfor bliver der til denne mørbradgryde serveret blomkålsris, som kun af udseende ligner ris, men som er revet blomkål. Afsæt godt og vel ½ times tid.

Følgende ingredienser skal du bruge til fire personer:

  • 1 mørbrad – ca. 500-600 g
  • 200 g bacon – helst uden svær og evt. i tern
  • 1 løg
  • 250 g champignoner
  • 200 g cocktailpølser
  • 2½ dl piskefløde
  • 2 spsk. paprika
  • Salt og peber efter smag

Indtil nu er det meget a la den traditionelle mørbradgryde, og det er jo fordi, det hovedsageligt er tilbehøret til den traditionelle mørbradgryde, der er er stivelsesholdigt – dog skal der bruges piskefløde til at jævne saucen med, da madlavningsfløde eller meljævninger af den ene eller anden slags indeholder stivelse.

Til tilbehøret skal du bruge:

  • 500 g blomkål – renset vægt
  • Lidt olivenolie
  • Krydderier og krydderurter efter eget valg. Vi har brugt:
    • ½ løg
    • Rosmarinblade af 1-2 stilke rosmarin
    • 2 tsk. paprika
  • Citronsaft
  • Salt og peber

Endvidere har vi serveret en salat til, som består af:

  • Lige dele rucolasalat og icebergsalat
  • 6 tomater
  • 2 kugler mozzarella
  • En god håndfuld løse majs
  • Olivenolie og balsamicoeddike
  • Salt og peber

Sådan tilbereder du retten:

  1. Fjern hinder og sener og evt. bimørbraden samt synligt fedt, hvis der er meget af det. Skær mørbraden i tern.
  2. Skær sværen af baconen, skær baconen i tern.
  3. Pil løget, og hak det.
  4. Fjern roden fra champignonerne, skyl eller børst champignonerne rene, og skær dem i kvarter.
  5. Skær pølserne i tykke skiver.
  6. Svits bacon og løg i en stegegryde – er der ikke nok fedt på baconen, så tilsæt lidt fedtstof.
  7. Tilsæt champignonerne, når løget har taget lidt farve.
  8. Tilsæt mørbrad og cocktailpølser, når baconen er ved at være sprød. Brun det hele godt igennem. Krydr med salt, peber og paprika. Tilsæt vand så det næsten dækker, og steg videre, til kødet er gennemstegt.
  9. Skyl salaten, og skær icebergsalaten i meget tynde strimler. Skær tomaterne i tynde både og mozzarellaen i skiver. Drys med salt og peber, og dryp lidt olie og lidt balsamicoeddike over. Drys til sidst majskerner over.
  10. Fjern de grønne blade fra blomkålshovedet, og riv blomkålen på et rivejern, så det får struktur som ris. Svits løg, krydderurter og krydderier i lidt olie, uden at det bruner. Tilsæt blomkålen og svits yderligere fem minutters tid.
  11. Hæld fløden i mørbradgryden, og lad retten simre, til den har den rette tykkelse.
  12. Smag blomkålsrisene til med salt, peber og citronsaft.

Årsagen til at blomkålsrisene til denne ret er gråbrune er, at paprikaen farver dem. Hvis du krydrer blomkålsris med karry, får de en anden mere gullig farve. Du kan også nøjes med at give dem smag med løg og hvidløg og ingen farverrige krydderier, så bliver din blomkålsris hvide.

Fedtfattig mørbradgryde

fedtfattig mørbradgrydeSom lovet får du en mulighed mere, hvis du er på kur eller har omlagt din kost for at holde vægten og spise sundt. Den sidste her er en fedtfattig mørbradgryde. Der er nogle helt andre ingredienser i end i de andre mørbradgryder – bortset fra mørbraden naturligvis – bl.a. er der cashewnødder i. Cashewnødder har et stort indhold af fedt – hovedsageligt det sunde fedt vel at mærke – så hvis du vil skære yderligere ned på fedtet, så udelad eller reducer indholdet af cashewnødder.

Retten er til fire personer, og det tager ca. 35-40 minutter at tilberede den.

Ingredienser:

  • 1 mørbrad med en vægt på 500-600 g
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 broccoli
  • 1 stor, rød peberfrugt
  • 6½ dl hønsebouillon – gerne lidt kraftig
  • 6 spsk. sojasauce
  • 2-3 spsk. majsstivelse – eller efter behov
  • 100 g cashewnødder
  • Salt og peber

Som tilbehør har vi valgt ganske almindelige løse ris til denne mørbradgryde, men du kan også servere gryden med kartofler, pasta, mos eller hvad ud nu synes om. Vælger du ris, så beregn ca. 1 dl pr. person.

Tilberedning:

  1. Kog risene, som det er beskrevet på emballagen, eller beregn 1½ dl vand til 1 dl ris og en ekstra dl vand til gryden. Bring vand tilsat salt i kog, tilsæt ris, kog i 14 minutter under låg, sluk for varmen, og lad risene stå i yderligere 14 minutter under låg. Skil risene ved at røre rundt i dem, og så er de klar.
  2. Imens vand og ris koger tilberedes mørbradgryden. Fjern hinder, sener, synligt fedt og bimørbraden, og skær mørbraden i ca. 1 cm tykke skiver. Skær dem igen over på midten.
  3. Pil løg og hvidløg, skær løget i både, og hak hvidløget fint.
  4. Skyl broccolien, og del den i buketter.
  5. Skyl peberfrugten, fjern kerner og stand, og skær peberfrugten i mindre stykker.
  6. Brun mørbradskiverne i olien i en wok eller stegegryde. Tag kødet op, og læg det på et stykke køkkenpapir. Svits nu løg og hvidløg i wokken, og tilsæt efter et par minutter broccoli og peberfrugt, og svits det hele, til grøntsagerne er møre.
  7. Bland bouillon og sojasauce, og rør majsstivelsen i.
  8. Læg mørbradskiverne tilbage i wokken, og hæld bouillon-blandingen i. Lad det hele simre i ca. fem minutter, til saucen er jævn. Tilsæt til sidst cashewnødder, og smag til med salt og peber.

Afhængig af tilbehør har retten en fedtenergiprocent på omkring de 27 – som er under de 30, som fedtfattig mad skal være for at kunne betegnes som fedtfattig. Halverer du indholdet af cashewnødder reduceres fedtenergiprocenten til 22 – som er under de 25, som anbefales, hvis du vil tabe dig. Fjerner du helt cashewnødderne, ryger fedtenergiprocenten helt ned på 15 – hvilket svarer til et fedtindhold på under 2 g pr. 100 g. Så det er noget, der kan mærkes, men de giver altså et dejlig sprødt bid!

 

” Det kan du bruge broccolistokken til

Smid ikke broccolistokken – eller andre kålstokke – i skraldespanden, den kan nemlig sagtens bruges.

  • Brug den til at give en god smag i blendede supper eller saucer
  • Hak den med, når du hakker oksefars til kødsauce – eller hak den ved siden af, og bland den i. Det giver god smag, og det er en nem måde at få grøntsager i maden, især hvis man har kræsne børn
  • Hak den, med når du hakker flæske- eller blandet fars til frikadeller eller farsbrød – giver sammen effekt som til kødsaucen
  • Kog den i lidt vand sammen med andre grøntsagrester – den nederste seje del af asparges, løgskaller, toppen af porrerne, gulerodsskræller – laurbærblad, salt og peber til bouillon. Frys bouillonen i isterningposer eller –bakker, og du har hjemmelavede bouillonterninger. Det eneste du skal huske er, at der ALDRIG må være jord på grøntsagsresterne. Det kan blive rimeligt sundhedsskadeligt.

Faktisk kan du også bare skære den i tynde, tynde skiver og koge den sammen med din broccoli. Stokken er spiselig og smager ganske ubeklageligt, den skal bare koge længere, hvis ikke den er skåret småt ud.

 

 

Anmeldelse
Navn på opskrift
Mørbradgryde
Udgivet den
Gennemsnitlig karakter
5 Based on 8 Review(s)

Print Friendly

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *