Shawarma

Shawarma, (döner) kebab, gyros, shashlik – kært barn mange navne. Forskellen er ikke stor, det er bare landet, der har et andet navn. Det er en tilberedningsmetode, hvor kød trædes på et spyd, hvorefter det bliver langtidsgrillet, mens det roterer – som regel – lodretstående. Når det skal serveres, skæres der flager af med en kniv, mens kødet stadig sidder på spyddet.

Den måde kan jeg ikke lave shawarma på. Det bliver lidt for besværligt og kræver lidt for specielt udstyr. Men du kan faktisk købe shawarmaspyd og rotisseri til din grill, hvis du har lyst til at eksperimentere med den (næsten) ægte vare. Tidligere – da Metro-kæden eksisterede i Danmark – kunne du købe spyd med kød på, der var lige klar til at smække i grillen. Jeg ved ikke om, man kan købe dem andre steder.

Annonce

shawarma

Shawarma – opskrift

Selvom du ikke har færdigpakkede shawarmaspyd eller spyd og rotisseri til din grill eller lignende udstyr, kan du sagtens lave shawarma. Den er måske ikke tilberedt efter den traditionelle metode, men den smager lige så godt.

Ingredienser til 4 personer

  • 1 tsk. hel spidskommen
  • ½ tsk. hel sort peber
  • ½ tsk. hel koriander
  • 3 hele nelliker
  • 1 tsk. stødt allehånde
  • ½ tsk. paprika
  • 1 knsp. stødt kanel
  • 1¼ tsk. salt
  • 500 g oksetyksteg
  • 1½ fed hvidløg
  • 1 løg
  • 1½ spsk. vineddike eller lagereddike (ikke balsamicoeddike)
  • 1½ spsk. olivenolie

Fremgangsmåde

  1. Rist hel spidskommen, peber, koriander og nelliker på en tør, varm pande i ½ minuts tid. Ryst panden undervejs. Lad det køle lidt af.
  2. Knus de ristede krydderier i en morter, og tilsæt allehånde, paprika, kanel og salt.
  3. Skær kødet i tynde, lidt lange flager, og bland det med 2/3 af krydderiblandingen. Sørg for at gnide det godt ind.
  4. Pil løg og hvidløg. Skær løget i små terninger, og hak hvidløget fint.
  5. Bland det krydrede kød med løg, hvidløg og eddike, og lad det trække en times tid ved køkkentemperatur.
  6. Varm en støbejernsgryde eller -pande godt op, og kom olien på.
  7. Tilsæt det marinerede kød, og lad det stege ved middel til høj varme, til det er gennemstegt – ca. 10 minutter. Vend rundt i det med jævne mellemrum.
  8. Smag til med resten af krydderiblandingen og salt og peber.

Tip I: Det er nemt at blande kød, krydderier og senere løg og eddike i en pose beregnet til fødevarer. Det gør det også nemt og hygiejnisk at gnide kødet godt ind.

Tip II: Bruger du ikke hele krydderiblandingen, kan du hælde den på et glas med tætsluttende låg eller i en pose og bruge den til tyrkisk-, arabisk- eller indisk-inspirerede gryderetter eller lignende.

Shawarma smager godt i – som på billedet – (hjemmelavet) pitabrød, burgere, durumruller/madpandekager, salater eller f.eks. på hjemmelavet pizza.

Den hurtige

Har du en rest stegt, braiseret eller kogt oksekød eller lammekød kan du hurtigt lave shawarma af det. Du bruger blot opskriften herover, men kødet behøver ikke marinere i en time, du kan bare lade det trække i en 10 minutters tid.

Derefter skal det på panden nøjagtig som beskrevet ovenfor. Det ændrer tilberedningstiden fra godt 1½ time inklusiv marineringstid til blot ½ time.

Forberedelsestid: 1 time og 10 minutter

Tilberedningstid: 10 minutter

Prøv eventuelt at lave hjemmelavede pitabrød til.

Jeg kan også anbefale dig at lave Fattoush, en libanesisk salat.

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Shawarma
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here