Hasselbackkartofler

Hasselbackkartofler – Behøver hasselbackkartofler nogen større præsentation? Det skulle da lige være, at de altså hedder hasselbackkartofler og ikke hasselbachkartofler eller hasselbagte kartofler eller noget andet. Hasselbackkartofler!

Så er det slået fast. Alligevel har vi her på siden en opskrift på hasselbagte kartofler. Det er en variant af de svenske hasselbackkartofler, hvor jeg kommer rasp og ost på.

Hvad er hasselbackkartofler?

Hasselbackkartofler er kartofler, der er skåret næsten igennem i tynde skiver og bagt i ovnen med smør og salt. Metoden er opkaldt efter en restaurant i Djurgården i Stockholm, Sverige, som hedder Hasselbacken – derfor er der da også nogle, der kalder kartoflerne for hasselbackenkartofler.

Det var en kokkeelev i restauranten, der ”opfandt” hasselbackkartoflen. Restauranten blev grundlagt i 1760-erne og eksisterer stadig. Den har også stadig hasselbackspotatis på menuen.

Opskrift på hasselbackkartofler

Hasselbackkartofler

Hasselbackkartofler opskrift

Samlet tid: 55 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Efter sigende skulle kokkeeleven have opfundet denne tilberedningsmetode for at reducere tilberedningstiden. Og det virker efter hensigten. Tilberedningstiden reduceres med 15-20 minutter. Til gengæld skal du bruge tid på at snitte kartoflerne.

Ingredienser

  • 6-8 mellemstore kartofler – ca. 1 kg i alt
  • 1 spsk. smeltet smør eller 1 spsk. olie
  • Groft salt eller flagesalt


Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200° C.
  • Skræl kartoflerne.
  • Skær tynde snit næsten helt igennem. Kartoflen skal stadig hænge sammen.
  • Pensl med smør eller olie.
  • Drys salt på.
  • Sæt kartoflerne på en bageplade eller i et ovnfast fad, og bag dem i ovnen i ca. 40-45 minutter, til de er møre. Mærk med spidsen af en lille kniv eller med en kødnål.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Det var ikke så svært, vel?!

Hvordan skærer man hasselbackkartofler?

Altså du kan jo føle dig heldig og bare gå i gang med at svinge kniven og håbe på, at dine snit bliver lige dybe. Du kan også sikrer dig ved at lægge et spækbræt bag kartoflen og skære, indtil kniven pga. spækbrættet ikke kan komme længere.

Eller du kan stikke et metalspyd igennem kartoflen på langs ca. 1½ cm fra bunden. Når du skærer i kartoflen vil spyddet stoppe kniven, så du ikke skærer hele vejen igennem kartoflen. Skær ikke for hårdt. Hvis du skærer ned i metalspyddet, risikerer du, at din kniv bliver sløv i skæret.

Endelig kan du også lægge kartoflen mellem skafterne på to grydeskeer af træ. Så vil grydeskeerne sørge for, at du ikke skærer for dybt, men lad være med at lave hakker i skaftet.

Hasselbackkartofler ved varmluft

Du kan lave hasselbackkartofler i en konventionel ovn eller en varmluftsovn – som vel egentlig snart er den konventionelle ovn. 200° C i en varmluftsovn svarer ca. til 225° C i en konventionel ovn, men det betyder ikke det store i forbindelse med hasselbackkartoflerne. Det tager lidt længere tid, hvis temperaturen er lav, men det betyder ikke noget for resultatet.

Hasselbackkartofler på grillen

Du kan også lave de lækre kartofler i grillen. På nøjagtig samme måde som i ovnen. Læg dem i et ildfast fad, og sæt dem på grillristen, og læg låget over.

Tilbehør men til hvad

De lækre kartofler kan serveres som garniture til alt fra hakkebøf og frikadeller til flæskesteg og koteletter i fad. Generelt så foretrækker jeg de her kartofler som tilbehør til kød, der er forberedt i ovnen, men det er bare min madfetisch.

Sovs til hasselbagte kartofler

Hasselbagte kartofler er sprøde og lækre i sig selv, men en god sauce kan virkelig løfte dem op på et højere niveau. Her er en liste med sovse, du kan servere til hasselbagte kartofler:

  1. Bearnaise sauce: En klassiker, der er rig på smag med en smør- og estragonbase.
  2. Hvidløgsaioli: En cremet mayo-baseret sauce med masser af hvidløg.
  3. Pebersauce: En krydret og cremet sauce, der er god til at komplementere kartoflernes sprødhed.
  4. Chimichurri: En argentinsk sauce lavet af persille, hvidløg, eddike, olie og chili. Den er frisk og har lidt bid.
  5. Smør med urter: Enkelt smeltet smør blandet med dine favorit urter.
  6. Tzatziki: En græsk yoghurtbaseret sauce med agurk, hvidløg og dild.
  7. Tomat salsa: En frisk sauce med tomater, løg, chili og koriander.
  8. Creme fraiche med purløg og citronskal: En frisk og let sauce, der er god til at balancere kartoflernes fyldighed.
  9. Rødvinssauce: En rig og dyb sauce, der er særligt god til kødretter sammen med hasselbagte kartofler.
  10. Blåskimmelost sauce: En rig og kraftfuld sauce for ostelskere.
  11. Tartar sauce: En mayo-baseret sauce med pickles, kapers og urter.
  12. Guacamole: En cremet avocadobaseret sauce med et strejf af lime og koriander.
  13. Romesco sauce: En spansk nødde- og rød peber sauce, der er rig på smag.
  14. Pesto: Både den grønne basilikum-variant og den røde soltørret tomat-version ville komplementere kartoflerne godt.
  15. Madras curry mayo: En krydret mayo med noter af madras curry.

Med hasselback kartofler er mulighederne næsten uendelige. Disse saucer kan let justeres efter dine personlige præferencer og den overordnede menu.

Hasselbackkartofler
Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce